Torsdag 14 november 2019

Nordsverige

Junioren Frida Karlsson överglänste alla förväntningar när hon lyckades ta tre medlajer på VM i Seefeld. Foto: PRIVAT

Vilket lyckat VM för Frida Karlsson

Vilket VM det blev för nittonåriga Frida Karlsson från Sollefteå. Hon kommer hem med tre VM-medaljer, ett guld, ett silver och ett brons som hon tog på tremilen på lördagen.
Ett VM som gick betydligt bättre än vad hon själv räknat med, berättar hon i en intervju för SVT.

SOLLEFTEÅ · Published mar 2, 2019 at 14:46

Frida Karlsson vars mål denna säsong var junior.-VM fick chans att tävla i stora VM för seniorer. Och hur hon tog denna möjlighet. Detta genom att först knipa silvret i tio kilometer klassiskt Där gick hon ut bland de första åkarna och de seedade åkarna kunde gå på hennes tider. Och det var bara Therese Johaug som klarade det.

Sedan ställdes hon på andrasträckan i stafetten mot bland andra Ingvild Flugstad Östberg från Norge. Den sträcka som ländernas allra bästa åkare brukar att få. Men även här visade hon världsklass och har en stor del i det svenska VM-guldet. Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson – det var åkarna i Sveriges damstafettlag på VM i Seefeld.

Tillsammans tog de hem ett historiskt VM-guld. Den 28 februari 2019 blev en historisk dag för svensk skidåkning. Det var dagen då de svenska damerna åkte hem Sveriges första VM-guld i stafett sedan 1960. Det blev en väldigt spännande och rafflande stafett. Redan när Sverige och Norge presenterade sina laguppställningar kvällen innan stod det klart att Norge satt Therese Johaug på sistasträckan istället för andrasträckan, som var mer väntat. Svenskorna hanterade detta på ett utmärkt sätt.

På förstasträckan öppnade Ebba Andersson starkt. Hon låg i täten hela sträckan och växlade över till Frida Karlsson samtidigt som Norge och Ryssland. Karlsson fortsatte med stark åkning och låg även hon med i täten. På andra varvet kunde hon tillsammans med norska Ingvild Flugstad Östberg skapa en lucka till det övriga fältet. De växlade tio sekunder före Ryssland och Tyskland.

På tredjesträckan var det rutinerade Charlotte Kallas tur. Hon körde stenhårt tillsammans med Astrid Uhrenholdt Jacobsen fram tills Kalla kunde dra ifrån Och Stina Nilsson lyckades behålla avståndet mot Johaug längre än vad många trott. Inte förrän på andra varvet gick Johaug ikapp och om Nilsson. . I backen upp mot upploppet var Stina Nilsson först och spurtstarka Nilsson visade att Johaug inte hade en chans att ta sig förbi igen. I tre-milen visade de två Sollefteåkarna Ebba Andersson och Frida Karlsson att de ville vara med från början.

Först följde man Johaug. När hon drog ifrån var de de två svenskorna som ledde jakten ofta med Ebba Andersson i topp. Men tyvärr gjorde Ebba Andersson ett långsamt skidbyte medan Frida Karlsson var snabb och kom iväg med USA:s Jessica Diggins där senare Flugstad Östberg anslöt sig. Diggins orkade inte och Östberg och Karlsson gjorde upp om silver och guld där Östberg med in rutin gick segrande Men Karlsson fick in tredje medalj medan Ebba Andersson, tagen av sin sjukdom, ändå lyckades sluta sexa.

Nu får Frida Karlsson beröm av ledare och media. Välförtjänt. Hoppas att hon också kommer till junior- SM på hemmaplan så att Sollefteåborna kan få se henne åka.

Åter nej till öppning av BB vid sjukhuset i Sollefteå

SOLLEFTEÅ Det blev återigen nej till en öppning av BB i Sollefteå. Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Kjell Bergkvist (C) röstar nej till...

Regionens ekonomi sämre

LÄNET Regionens ekonomi går allt sämre. Man klarar inte av att hålla budgeten. Framför allt är det sjukvården som kostar mer än vad man budgeterat. Nu har regionens revisorer...