Lördag 24 augusti 2019

Nordsverige

Stort intresse för sjukhusockupationen

Det är ett stort intresse för ockupationen av Sollefteå sjukhus. Den slutsats går att dra efter det jubileum av två års ockupation som många sollefteåbor samlades för att delta i under onsdagskvällen

SOLLEFTEÅ · Published jan 31, 2019 at 11:15

Det är hittills 2910 olika personer som deltagit i ockupationen. De allra flesta kommer från Sollefteå och Kramfors. Men folk från hela landet har ställt upp.

Några en eller enstaka gånger, Några andra många gånger. Vi har tidigare berättat om till exempel Barbro Mikaelsson som regelbundet deltar i ockupationen en gång varje vecka.

Konferencier var Hans Linde från RFSU ledde besökarna genom kvällen, talare avlöste varandra och mellan talen underhöll Great Hansson.

– Vi vill hedra alla ockupanter som outhärdligt kämpar för allas lika och rättvisa vård , säger Barbro Mikaelsson, en av arrangörerna.

Ockupanterna fick lyssna på talare från bland annat Doroteaupproret, läkaren Lars Rocksén som jobbar och kan verkligheten, en mamma som var nära att förlösas på en grusväg på väg till BB, demokratiaktivist Malin Ackermann som jobbar för ett sammanhållet Sverige.

Det mest känslomässiga talet hölls av Sandra Sjölander från Sollefteå. Hon som var nära att föda sin sonen under färden till BB i Örnsköldsvik i somras.

– Det blev en fruktansvärd resa. Och jag minns ingenting Det var som vore en mardröm, overkligt och konstigt. Det ska inte få gå till på det sättet, sa hon.

Lars Rocksén, läkare från Örnsköldsvik talade på temat att vi kan mer. Han visade på att man inte klarat målet i de styrkort som styr verksamheten inom region Västernorrland.

Man har till exempel inte lyckats spara pengar genom stängningen och att stängningen har förvärrat rekryteringsmöjligheterna samt också förvärrat för patienterna bland annat genom längre transporter och att att överbeläggningarna ökat både i Örnsköldsvik och i Sundsvall.

–Det är ju enkelt att förstå. Det är ju samma antal patienter som ska vårdas men med färre platser, sa Lars Rocksén som ser en sammanhållen vårdkedja där man kan anpassa vården bättre efter behoven men som också vill se en öppning av de stängda verksamheterna i Sollefteå.

Många ledande politiker deltog, bland andra Matthias Rösberg (SJVP), partiledare, kommunalrådet Johan Andersson (C) och Lars Gunnar Hultin och Carina Hellström från Västerpartiet.

Men det blev inga partipolitiska tal på sjukhuset utan från arrangörshåll respekterade man reglerna om att inte diskutera partipolitik på sjukhuset, på samma sätt som media inte fotograferade de som inte vill synas på bild.

–En lyckad manifestation. Vi ger oss aldrig, säger Barbro Mikaelsson från ockupationen.

Små men ändå viktiga steg i rätt riktning

ÖRNSKÖLDSVIK I vintras blev Örnsköldsvik samiskt förvaltningsområde och kommunen lovade leva upp till förväntningarna. – Jag är väldigt glad att kommunen sträckt sig så långt och...

Sollefteå måste spara jättebelopp

SOLLEFTEÅ Sollefteå kommun måste spara 100 miljoner på en treårsperiod. För att lyckas med det krävs stora besparingar. Nu har kommunens tjänstemannaledning tagit fram många...