Onsdag 15 juli 2020

Nordsverige

Korna får ett längre liv om kommunerna i större utsträckning väljer vegetariska alternativ i sina kök. Foto: PRESSBILD

Sollefteå minst djurvänligt

I en undersökning som organisationen Djurens Rätt har gjort, är Sollefteå en av landets minst djurvänliga kommun och hamnar i botten, tillsammans med några andra kommuner, med bara två poäng.
Kramfors tar en 22:a plats i riket, och är djurvänligaste kommunen i länet, med 110 poäng.

Sollefteå · Published jun 10, 2020 at 11:15

Malmö med 137 poäng är i år landets djurvänligaste kommun, följd av Tierp (135 poäng) och Södertälje (131 poäng).

Undersökningen inleddes i december 2019 och avslutades in april.

Djurens Rätt skickade ut enkäter till landets 290 kommuner, varav 214 besvarade frågorna. I huvudsak berörde frågorna i vilken utsräckning kommunerna erbjuder vegetariska alternativ när det serveras mat, och hur kommunerna följer djurskyddskrav vid upphandlingar.

Svaren på dessa frågor hade störst betydelse vid poängsättningen - och vid sammanställningen visade det sig att 83 procent av kommunerna har minskat på köttet i vissa kötträtter under senaste året.

Det förekommer nu mer vegetariska rätter i skolorna. 31 procent av kommunerna har ökat det vegetariska inslaget i menyn - och i grundskolan har nu åtta av tio barn vegetariska rätter att välja bland varje dag.

Men det är bara var fjärde kommun som tillhandahåller vegetariska rätter inom förskolan, utan att de måste beställas i förväg.

Undersökningen visar också att 19 procent av kommunerna använder mer växtbaserade mejeriprodukter i maten.

När det gäller djurskyddskrav vid upphandling så går ungefär hälften av kommunerna längre i kraven, än vad lagstiftningen kräver.

Undersökningen har också fokuserat på djurvänliga beslut vid högtider - och där framgår att över 80 procent av kommunerna inte använder påskfjädrar och ungefär hälften av kommunerna har infört lokala begränsningar för fyrverkerier.

Nära 30 procent av kommunerna har också rutiner för hur smådjur ska skyddas från att bli brända i majbrasor.

Så här ser det ut med djurvänligheten i Västernorrland: 1) Kramfors, 110 poäng, 2) Sundsvall, 93 poäng, 3) Timrå, 86 poäng, 4) Härnösand, 72 poäng, 5) Örnsköldsvik, 43 poäng, 6) Ånge, 8 poäng, 7) Sollefteå, 2 poäng.

Lidl vill flytta till Hågesta

SOLLEFTEÅ Lidl:s planer på att bygga nytt på Hågestaområdet ligger kvar. En ansökan om att få anpassa detaljplanen för området har gått in till kommunen. Och nu väntar man på...

Värderingar före stämningsansökan

BREDBYN Tidigare var tanken att en stämningsansökan förmodligen skulle hinnas med före sommaren. Men nu ligger en annan tidsplan. – Vi ska titta närmare på vissa fordon och låta...

Handlarn som hjälper kunderna i coronatider

RESELE Så klart att mina kunder ska kunna handla. När Coronapandemin slog till i Sverige ställde han upp direkt, Andreas Margadant som för knappt ett år sedan tog över Resele...