Torsdag 13 maj 2021

Nordsverige

Riksdagsledamot Emil Källström kommer på måndagen att möta personal vid Riksarkivet i Ramsele med anledning av att 15 tjänster ska avvecklas där.

Riksarkivet minskar kraftigt i Ramsele

Riksarkivet ska göra en kraftig nedskärning av tjänster vid arkivet i Ramsele. 15 av 24 tjänster ska avvecklas. På måndag ska kommunalrådet Johan Andersson (C) och riksdagsledamot Emil Källström (C) träffa personal och informera sig om läget.

RAMSELE · Published jan 24, 2020 at 15:12

– Jag fick besked om det här i går (läs torsdag) av Riksarkivarien, berättar kommunalrådet Johan Andersson som fick en riktig "kalldusch".

– Det är jätteallvarligt om 15 jobb försvinner i Ramsele. Det har varit tydligt från statens håll att inte ta bort sådana här jobb på landsbygden, säger han.

I Ramsele har Riksarkivet till uppgift att tillgängliggöra arkivmaterial för forskningsändamål och undervisning, exempelvis via digitalisering och tjänster för elektronisk tillgång. Enligt Riksarkivets hemsida informerar enheten om digitala arkiven och ger handedning och stöd till användare.

Fler nyheter från Sollefteå och Ångermanland

Vindkraftbolagen ger svar

Sollefteå Vindkraftbolagen Wpd och Eolus har i en skrivelse till kommunen besvarat några frågor som uppstått med anledning av att bolagen ansökt om att få bygga högre, men färre,...

Dömd mördare nekas ny rättegång

SOLLEFTEÅ En 44-årig iransk medborgare, som sommaren 2020 dömdes till livstids fängelse för mord på sin hustru i parets hem i Graninge, har skrivit till Högsta domstolen och...
Nordsverige rekommenderar

Rösträtt en grund för demokrati

SVERIGE En grundtanke med demokrati är att medborgarna ska ha en möjlighet att vara med och tycka till. Därav är den kvinnliga rösträtten en viktig del i en demokrati.

Fortfarande eko av skotten i Ådalen

KRAMFORS Ådalen 31 var en viktig händelse och en tid av mycket motsättningar i samhället. Dramatiken och att militären sköt mot demonstrerande arbetare gav eko runt om i Europa...

Mordmisstänkt kvinna undersöks av rättspsyk

SOLLEFTEÅ Den 47-åriga kvinnan från en by öser om Ramsele, som åtalats misstänkt för att ha mördat en 71-årig man i hans bostad på nyårsafton, ska genomgå en rättspsykiatrisk...
Sport