Måndag 19 augusti 2019

Nordsverige

Pianokonsert och ambassadörsbesök

På fredag blir det dels en konsert av hög kvalitet, dels besök av Japans ambassadör i Sverige i Multrå kyrka.

MULTRÅ · Published nov 7, 2018 at 08:26

Konserten kommer att ges av tre japanska systrar som spelat tillsammans ända sedan de var små.

De är så duktiga var för sig att de delvis gjort egna karriärer. Tillsammans är de mycket eftertraktade runt om i världen och har fått en rad fina utmärkelser.

Gruppen heter Fujita Piano Trio. Arisa Fujita spelar violin, Megumi Fujita piano och Honoka Fujita cello.

De har bland annat spelat med London Soloisters Chamber Orchestra och med Rumäniens nationella radioorkester i en konsert som även tv-sändes.

De har spelat in flera skivor både individuellt och tillsammans. Det unika med trion är att de alltid spelar utantill, det vill säga att de alltid spelar utan noter. Sollefteå musiksällskaps ordförande Ulla Thorsell Östlund lovar en fantastisk scennärvaro och bländande spel av de tre synnerligen musikaliska systrarna.

I samband med konserten kommer även Japans nyutnämnde ambassadör i Sverige sedan den 16 oktober, Shigeyuki Hiroki, för att fira 150 år av diplomatiska relationer mellan Japan och Sverige.

Som en del av detta firande kommer ambassadören Shigeyuki Hiroki även att dela ut en utmärkelse till kommunfullmäktiges ordförande Mikael Sjölund.

– Under 2018 har Japan och Sverige passerat en viktig milstolpe genom 150-årsjubiléet av etablerandet av diplomatiska relationer. Jag är entusiastisk över äran att få inleda mitt uppdrag som Japans ambassadör under ett så minnesvärt år, kommenterar ambassadören Shigeyuki Hiroki.

Det finns ett vänortsavtal mellan Sollefteå och Esashi i Hokkaido i Japan. Mikael Sjölund kommer att hedras för att han främjat goda kontakter mellan länderna.

Kommunfullmäktiges ordförande Mikael Sjölund kommer att få ta emot en utmärkelse av den japanske ambassadören.

De har en fantastisk scennärvaro !

150

år av diplomatiska relationer mellan Japan och Sverige firas.

Oseriösa sotarföretag luras med avskaffad lag

Örnsköldsvik Sotningsdistriktet i Umeå har tidigare gått ut med en varning för oseriösa sotare och nu varnar även Sundsvall. Örnsköldsvik har tidigare haft samma problem.

Skogsdag drog besökare

JUNSELE En framgångsrik och mycket populär dag. Så kan skogsdagen i lördags på Junsele djurpark beskrivas med sina omkring 3 000 besökare.

Kornet Acanthus kom tillbaka till Norrland efter 110 år i USA

Dorotea Hört talas om det norrländska matkornet Acanthus? Inte? Kornet odlades av Jonas Gustafsson och hans hustru Brita Greta vid gården Bergvattnet i Dorotea. Hamnade av en...