Fredag 21 februari 2020

Nordsverige

Personligt rekord med jättegäddan

När tankarna på att ge sig för dagen började dyka upp, då small det till ordentligt i pimpelhålet. Tjugo minuters hård kamp senare, ja, då var jättegäddan bärgad för Magnus Tänglander.

RESELE · Published jan 30, 2020 at 14:15

Fiske är en året-om-passion för Magnus Tänglander och hans fiskekamrat Jonas Karlsson. Härom helgen hade fiskekamraterna fått nys om ett för dem oprövat fiskeställe vid hemorten värt att utforska.

Ett par tre gäddor i fyrakilosklassen blev ett snabbt resultat innan det blev oroväckande lugnt, egentligen alldeles för länge. Så pass länge att de började fundera på att sluta för dagen.

Det var då det högg. Och inte vilket hugg som helst, utan riktigt tungt i gäddväg.

– Det blev en riktig kamp, vi höll nog på i 20 minuter för att få upp gäddan.

Magnus tidigare personliga rekord var på 8 kilo och 10 kilo är en magisk gräns för gädda. Nästa gräns är 12 kilo. Men när gäddan väl var bärgad kunde den vägas in på 13,7 kilo och 121 centimeter.

– Det är ett personligt rekord där jag bräckte mig själv rejält.

– Det svåraste med isfiske med en sådan här stor fisk är att iskanten blir så vass. Man måste snabbt ned med spöt i vattnet för att inte linan ska skäras av.

Kuggfråga då, du gillar att fiska men hur är det med att äta fisk?

–  Jag är inte lika förtjust i att äta fisk som att fiska upp dem. Jag försöker träna mig själv på finare fisksorter som öring och lax. Defintivt inte gädda. Det känns inte så lockande.

Sonja lotsar till finansiering

SOLLEFTEÅ Sonja Granberg-Olofsson är ny näringslivsutvecklare i Sollefteå kommun, med ett alldeles speciellt uppdrag: – Jag ska arbeta med att hitta finansiering till företag,...