Onsdag 16 oktober 2019

Nordsverige

Olika slags hästar på Orrenhuset

Det är något med utsidan av en häst som är bra för insidan hos en människa. Så lyder ett citat av Winston Churchill som många kan skriva under på.
Konstnärerna Eva Nordangård, Birgitta Ryberg, Sigrid Westerholm och Maritha Östlund delar fascinationen för och kärleken till djuret, och har vävt in detta i sitt skapande på olika sätt.

SOLLEFTEÅ · Published jun 30, 2019 at 08:15

Något besökarna kan upptäcka på utställningen Hästar som visas på Orrenhuset i sommar.

Det är tre konstnärer från Västernorrland som ställer ut tillsammans med en konstnär, Birgitta Ryberg från västsverige, som Anneli Nowén,vid Orrenhuset fått tag i via sina kontakter. Och det är hästar som är temat för alla fyra konstnärerna., men på olika sätt.

Maritha Östlund är sollefteåbo och verksam i staden med egen ateljé och visningsrum. Hennes målningar är gjorda med en blandteknik av gouache, akryl, tusch och bladguld/silver.

– För mig är hästen en symbol för kraft, säger Maritha Östlund.

Hon har ställt ut på många håll och har just nu också en jubileumsutställning på Mannaminne där hon debuterade för 20 år sedan.

Men hon är glad för att få vara med även på utställningen i Orrenhuset.

– Det är bra att kunna få vara en del av stadens konstetablisemang Utan kultur stannar stadens puls, säger hon

Eva Nordangård är bosatt på Svanö och där förvandlar hon bitar av lindträd till naturtrogna hästar med egna personligheter.

Eva Nordangård vill med sina verk beröra,väcka minnen och förmåga att förstå. Hon fascineras av hästen, detta stora djur som man faktisk kan samarbete med.

Birgitta Ryberg, hemmahörande i Västra Götalands län, arbetar med keramikhästar i en speciell teknik som kallas rakubränning. Hon vill förmedla hästens olika uttryck med så enkla linjer om möjligt. Birgitta Ryberg vill att alla ska vara unika i uttryck och färg.

Hon gillar att leka med olika material såsom hästbrodd, hästskosöm och vanligt tagel för att skapa manarna.

Hästen är viktig och hon har alltid fascinerats av hästens styrka och explosivitet förenat med godhet och det fantastiska samband som kan byggas mellan häst och människa.

Sigrid Westerholm från Häggdånger är nu bosatt i Sundsvall och hon kreerar metallhästar med hjälp av Tig-svets stänger i aluminium och ståltråd.

– Det gjorde jag första gången i gymnasiet estetiska program när vi fick en uppgift att formge något i ett material som vi själva hittade, berättar Sigrid Westerholm.

Med tiden gick hon över till ståltråd för hållbarhetens skull. Hästen är viktigast i hennes liv och verk har också visats till exempel i samband med Falsterbo horse show.

Hon tävlar i hoppning och hemma i stallet finns tre hästar. Hon vill med sina skulpturer visa på hästens råa och brutala utstrålning kombinerat med djurets elegans.

Hästar har blivit en besatthet allt sedan uppväxten på en hästgård i Häggdånger i södra delen av Härnösands kommun.

– Sedan 2013 driver jag ett företag där jag förmedlar och säljer ridhästar och säljer konst, berättar hon, hästvän som hon är.

Utsidan av en häst är bra för insidan hos en människa.

Visas hela sommaren

  • Utställningen Hästar visas på Orrenhuset – konst och kultur under perioden 13 juni- 29 augusti 2019.
  • Det blir även utökade öppettider. Utställningen har öppet både fredagar och lördagar då huser normalt varit stängt för allmänheten
  • Orrenhusets utställningar och aktiviteter ska visa på bredden, så att konstens alla former, uttryck och arter synliggörs. Huset ska fungera som en samlingspunkt och kulturell arena för alla derasbesökare.

Alkohol är en orsak till cancer

ÖRNSKÖLDSVIK Alkohol är den klart största riskfaktorn för bröstcancer bland kvinnor och största enskilda riskfaktorn för tjocktarmscancer för både kvinnor och mängd. I...

Teaterförening vann stort

KRAMFORS Full pott. Det blev resultatet för Höga Kusten Teaterförening vid Joyfest, den stora internationella teaterfestivalen i Kiev.

BB Sollefteå diskuterades på Centerstämman

SOLLEFTEÅ Sollefteå har varit exempel när Centern ställde sig bakom barnmorskeledda kliniker på sin stämma.

Tusenlappen är nivå för bistånd

ÅNGERMANLAND I runda slängar kring tusenlappen. Där ligger nivån för kommunernas bistånd per invånare om det räknas för Ångermanland totalt. Mellan Ångermanlands olika kommuner...