Söndag 20 september 2020

Nordsverige

Öfra kapell renoveras igen

Övra kapell i Junsele är under ommålning för nästan 1,4 miljoner kronor.
– För femte gången om jag räknat rätt, säger Doris Berglund, 86 år, och sedan många år tillbaka den enda bofasta personen i byn.

JUNSELE · Published okt 8, 2018 at 11:15

Doris Berglund säger att hennes morfar berättade hur det var när kapellet målades för första gången vid uppförandet 1894.

Då kokade manskapet Falu rödfärg på gårdsplanen i en trebent gryta över öppen eld. Då ingick linolja, järnvitriol och rödfärg i pulverform. Enligt gamla recept ska också litet mjöl ingå.

När den röda färgen började blekna målades kapellet brunt av helt okänd anledning. Och när den färgen började flagna målades kapellet om i brunt ytterligare en gång. I samband med att den nya klockstapeln byggdes 1997 var det dags att måla om kapellet igen.

– Det var en del experter utanför kapellet och diskuterade ommålningen med mera. Jag gick dit mer av en händelse i mina vardagskläder utan att vara bjuden. Jag berättade för dem som ville lyssna vad min morfar berättat om den första målningen och att kapellet var rött från början, berättar Doris Berglund och fortsätter.

–  Jag sa också att jag tyckte att den bruna färgen var väldigt ful. Tvi vale, och att jag ville ha kapellet rött igen. Såvitt jag förstår var det mitt inlägg i diskussionen som gjorde att kapellet 1997 återfick sin röda färg.

Doris Berglund har skrivit en bok om Övra by och där har givetvis det kombinerade kapellet och skolan en central roll. Dessutom har hon varit kyrkvaktmästare i Övra i hur många år som helst. Hon har nu lämnat över den rollen till Tora Larsson i Junsele som har sommarhus i Övra.

Kyrkoantikvarie Fredrika Björk, Härnösands stift, är mycket glad över att ommålningen påbörjats av det fina kapellet med en helt egen byggnadsstil.

Hon är glad över att ett kyrkoantikvariskt bidrag på 67 procent kunnat beviljas. Det innebär 934 231 kronor från centralt håll.

– Resten får pastoratet stå för, säger kyrkorådets ordförande Göran Tyngden, Resele. Juridiskt är det pastoratet som står som beställare. Vi är mycket glada över att arbetet påbörjats. Vi har också goda erfarenheter av den målerifirma som utför arbetet. Det är BV Måleri i Sundsvall som för ett par år sedan målade om Ådalslidens kyrka.

Anders Björklund, BV Måleri, berättar att hans företag har fem anställda och att kyrkobyggnader blivit litet av företagets specialitet under senare år.

– Övra kapell är naturligtvis något alldeles speciellt. Det är mycket vackert och ligger väldigt ödsligt numera eftersom det bara bor en person i byn och övriga byar i närheten är helt tömda. Vi vill naturligtvis göra ett så bra jobb som möjligt.

Arbetet har nu avslutats för i år och byggnadsställningarna plockats ned. Till våren sker omstart och då kommer kapellet att kunna återinvigas igen.

Sollefteå inväntar försvarsbeslutet

SOLLEFTEÅ På fredagen rapporterade Dagens Nyheter om att regeringen (S och MP) och samarbetspartierna i Riksdagen, Centerpartiet och Liberalerna, enats om att återetablera ett...

Veteranernas egen minnesplats

SOLLEFTEÅ På lördag 19 september hedras de veteraner som utfört fredsbevarande insatser i oroliga delar av världen med en minnesplats i Sollefteå. Invigningstalet hålls av...

Fredrik deltar i mästarkampen

ÖRNSKÖLDSVIK Inspelningarna av den 13:e säsongen av Mästarnas mästare drog igång i fredags. En av deltagarna är Fredrik Lindström, skidskytten från Anundsjö som numera går på...

Vaccin kostnadsfritt för äldre och riskgrupper

LÄNET I år blir influensavaccinet kostnadsfritt för äldre och riskgrupper i Västernorrland. Tidigare har alla fått betala för sprutan. De nya reglerna har kommit till eftersom...

Nya taxor för Aquarena

SOLLEFTEÅ Nyligen var det återinvigning av Sollefteås badhus och träningscenter Aquarena, som kommunen kommer att driva i egen regi några år framöver för att få en uppfattning om...

Mänsklig faktor bakom kommunalt miljöbrott

SOLLEFTEÅ Som Nordsverige tidigare rapporterat om polisanmälde länsstyrelsen Sollefteåforsen AB för miljöbrott efter att för mycket vatten släppts genom dammluckorna. – Vi skickar själva in...