Tisdag 15 oktober 2019

Nordsverige

Oändligt mycket kärlek på Urkult

Ett kvartssekel har folkfestivalen Urkult vid Nämforsen i Näsåker överlevt.
– Häftigt att den lever kvar och har samma innehåll och grundidé som vid starten, tycker Thomas Tejle, en av initiativtagarna från begynnelsen.
Festivalen fortsätter att utvecklas i sin vackra skrud av mångfald, fred och kärleksfull gemenskap.

NÄSÅKER · Published aug 5, 2019 at 16:15

Nu har nya unga krafter har tagit vid och arrangerar skogsfesten med gränsöverskridande kulturmöten.

Under tre intensiva dagar invaderas lilla Näsåker av människor från hela världen, på scen och i publiken. Ju fler kockar desto intressantare soppa, den kryddstarka multiblandningen av uttryck och respekten för miljön och människors situation på vår jord sätter fart på smaklökarna.

– Vi är Urkultoskulder och kom med partytåget från Stockholm. Den här stämningen är fantastisk och jag är så lycklig. Just nu letar vi efter barnen men är inte alls oroliga för det känns som en enda stor familj här, sprudlar Renato Olivares.

Urkulttåget tillsammans med Ådalslidens järnvägsvänner har under tio år gjort det lättare för sydliga festivalglada människor att ta sig till och från Näsåker. Festivalen börjar redan innan man nått målet med matservering och levande musik.

Konstnären Stina Wolter tog sina längtansfulla trädgårdssånger till den välbesökta Solscenen.

– Jag har varit på väg till Urkult i 20 år. Elever och vänner har tjatat men först nu fick jag till det och har inte insett hur nära det är från Böle i Hammarstrand där jag är på sommaren. Näsåker är vacker plats på många vis, både själsligt och visuellt, ler hon.

Timmy Boström, Umeå, är trogen besökare och beskriver varför:

– Jag blir förälskad på nytt, gång efter gång.

Thomas Östlund, näringslivschef Sollefteå kommun, betonar vikten av arrangemang för besöksnäringen i allmänhet och Urkult i synnerhet. Folk köper till och med hus i Näsåker för att ha någonstans att bo när det är festivaldags.

– Någon blir alltid kvar efter Urkult. Vi behöver en folkfest. Och bli stolta över det vi har, fördelarna i området som kan vara lätta att ta för givet, det behöver vi lära oss att värdesätta. Devisen är att min vardag är bättre än din semester, fastslår han stolt.

Klokheter levererades även av estradpoeten Emil Jensen vars bejublade föreställningar är unika.

– Det känns viktigare än någonsin att ingjuta lite hopp, mod och mänsklig värme och försöka sprida lite yttrandetrygghet. Varje dag är en valdag och varje promenad en pridepromenad, resonerar han.

Seinabo Sey, Svenska Akadmien, Familjen och Mari Boine...ett pärlband av artister i högform spred glädje. Minst lika kul är alla spontana musikkonstellationer som uppstår lite varstans. Lerpölar efter häftiga skyfall förtar inte den positiva stämningen, här känner man gärna marken med barfota-fötterna oavsett väderlek.

Barnen leker under tallarnas skyddande grenar, det hantverkas och förkovras på kurser och i öppna verkstäder. Ljudet från trummor som spelas nästan rytmiskt blandas med bitar av folkvisor och sorlet från folk som köpslår om falafel och batiktröjor.

Emanuel Andersson korades till vinnare i Fredsloppet arrangerat av Emmaus Stockholm, Afrikagrupperna, Västsaharisk gemenskap i Sverige för att uppmärksamma freds- och solidaritetsfrågor.

Den här gången satsades det extra på säkerhetsfrågorna. Trygghetsorganisationen Nattskiftet vandrade runt för att vara medmänniskor i natten. Dessutom fanns det nystartade initiativet FEST på plats i forskningssyfte för att undersöka hur framtida publika arrangemang kan bli tryggare.

Enligt pressansvariga Märta Kero har Urkult inte haft några anmälningar om sexuella ofredanden. Men vill att det ska finnas en vana att anmäla om något händer.

Runt 600 volontärer ser till att festivalen kan arrangeras. Och att världen känns lite bättre.

Jag blir förälskad på nytt, gång efter gång

Alkohol är en orsak till cancer

ÖRNSKÖLDSVIK Alkohol är den klart största riskfaktorn för bröstcancer bland kvinnor och största enskilda riskfaktorn för tjocktarmscancer för både kvinnor och mängd. I...

Årets Muntergök 2019

NORDINGRÅ Bussföretagaren Tomas Byberg har utsetts till Årets Muntergök i Nordingrå. Vandringspriset får han för att ha lyft företaget till en makalös nivå samt medverkar till...