Fredag 6 december 2019

Nordsverige

Nu hämtas sista lasten i Zeunertsfabriken

Nu på onsdagen hämtas sista lasten från Zeunerts i Sollefteå. Sedan stängs fabriken. Detta eftersom ägarna ännu inte hittat en köpare till företaget.

SOLLEFTEÅ · Published sep 18, 2019 at 15:58

–Vi får hoppas att de lyckas. Jag har förståelse för att det tar lite tid, säger Hans Lidström, som jobbat på Zeunerts sedan 1972.

All personal är uppsagd.

–Jag har lön året ut, säger han.

Produkterna kommer att finnas kvar eftersom de tillhör Kopparberg. Men blir det en försäljning kommer förmodligen att Zeunerts produkter också att följa med.

VD för Kopparbergs Peter Bronsman har tidigare till Nordsverige att man säljer eftersom de inte har tid och kraft att driva bryggeriet bland annat på att man har stor verksamhet i Storbritannien.

Peter Bronsman trodde att det kommer att gå bra att sälja.

– Jag är alltid optimistiskt och tror att det kommer att gå bra. Detta måste inte gå snabbt utan får ta en tid, sa han då till Nordsverige.

Zeunerts har haft nio anställda. Zeunerts har producerat cirka fem miljoner liter och must per år.

– Jag är i grunden optimist men jag är medveten om att det kan ta tid. När vi sålde Banco tog det fyra år. Min förhoppning är att det kommer någon med ett stort hjärta för Norrland och bryggerier och köper allt. Då kan verksamheten leva vidare och personalen vara kvar, sa Bronsman.

Bryggeriet ligger ganska centralt beläget i Sollefteå. Redan i dag finns det lägenheter på det område som Kopparbergs äger.

Zeunerts bryggeri har en lång historia Sollefteå som går tillbaka till 1857 för då grundade Sollefteå Bryggeri (SOBRA), vars gamla lokaler togs över av Zeunerts.

Namnet Zeunerts kommer från bryggeriets förste tyske bryggmästare, Christoffer August Zeunert, född i Bayern 1824, som 1859-1865 arbetade vid bryggeriet i Sollefteå.

Erika vill ge en kul jul till alla

ÖRNSKÖLDSVIK Tillsammans kan man göra skillnad. Det är utgångspunkten för Erika Howcroft som sedan flera år har drivit insamlingen ”En kul jul för alla” inför jul. – Det jag...

Svenskarna mer givmilda när julen närmar sig

LÄNET Vanligtvis kanske pengar väcker mer av habegär. Men när vinterkylan sveper in och julen börjar nalka sig, då ökar svenskarnas givmildhet. Det har inneburit att julen är en...

Anställd anmäld för olovlig frånvaro i över ett år

SOLLEFTEÅ En person verksam på en arbetsplats inom Sollefteå kommun har anmälts till sin arbetsgivares personalansvarsnämnd för olovlig frånvaro under drygt ett år.