Torsdag 28 maj 2020

Nordsverige

Monia - hästsportens stora eldsjäl

Ramsele Fältrittklubb står det på en skylt på en av stallarna på höjden mitt emot Ramsele centrum. Från paddocken kan man blicka ut över Faxälven, ängar och nipor.
Vi befinner oss i en landsbygdsidyll.
Och mitt i den bor och verkar Monia Häggkvist.

RAMSELE · Published okt 6, 2019 at 06:15

Jo, det är bokstavligen så. Hon och hennes familj, en sambo som kör timmerbil och en tioårig son, bor i ett rött hus med vita knutar inne på ridklubbens område på Grannäset.

– Jag älskar att ha det så här, säger Monia med ett leende. Jag vill ha kontroll på allting och för mig går ju jobb och fritid ihop. Jag trivs med det.

Hon är en av två anställda i den ideella förening som i över 30 år sett till att hästintresserade barn, ungdomar och vuxna i Ramselebygden haft ett ställe att komma till.

– Det finns ju verksamheter för fotboll, hockey och skidåkning också, men alla vill ju inte syssla med det. Hästsporten är stark här och vår förening har medlemmar även från andra samhällen. Vi är faktiskt störst i Sollefteå kommun, säger Monia.

Själv är hon en bidragande orsak till det.

Hängiven som hon är, engagerad både i den egna föreningen och i distriktets verksamhet. Ja, även i hästsportens riksförbund. Alltid med nya idéer och planer för hur man ska kunna utveckla anläggningen.

– Jag började min anställning i november 1991, berättar hon, men min första kontakt med hästar och ridsport fick jag på min farbror Kjells gård i Holafors där jag är uppväxt.

Passionen för hästar växte och Monia kände att hon ville och kunde göra mer.

Därför blev det ett naturligt steg att flytta till Ramsele och fältrittklubben där hon snabbt blev en av de mest drivande.

Och så har det fortsatt.

1995 byggdes det första ridhuset och sedan dess har det kontinuerligt tillkommit byggnader och skett förbättringar.

– Vi har fullt i alla boxar och sommartid hyr vi ut hästarna. Sedan har vi ett fyradagarsläger i juli varje år, med massor av deltagare. Det är vår motsvarighet till hockeyskolan.

– Det kommer hästintresserade från olika håll för att lära sig mer och umgås med varandra. Då är jag ledare dygnets alla vakna timmar, skrattar Monia.

Vad tror hon att det som är hennes vardag, och varit det så länge, har för betydelse för Ramsele?

Hon funderar en kort stund. Sedan säger hon:

– Stor, tror jag. Mest för ridtjejerna i bygden förstås men även för andra. Att ha det här att komma till för att ägna sig åt sitt stora intresse, det är viktigt.

– Kanske har det också fått några unga att välja att bo kvar i Ramsele, kanske har det fått andra att flytta hit. Men viktigast är nog att det finns meningsfull sysselsättning för både unga och äldre.

Idag har Ramsele Fältrittklubb över 100 medlemmar/aktiva.

Det är imponerande.

Jag älskar att ha det så här!

Personligt

Namn: Monia Häggkvist

Ålder: 45 år.

Bor: På stallet i Grannäset, Ramsele.

Familj: Sambon Mats och sonen Melker, katterna Ernst och Calle och alla hästar.

Yrke: Ridskolechef och tränare.

Motto: ”Det finns ingenting jag inte kan”.

Började: Anställning började i november 1991.

Kärleken till hästar: Första kontakten med hästar och ridsport skedde på Monias farbror Kjells gård i Holafors där hon är uppväxt. Passionen för hästar växte och Monia kände att hon kunde göra mer.

Drivande: 1995 byggdes det första ridhuset i ramsele och sedan dess har förbättringsarbetet kontinuerligt fortsatt med bland annat fler byggnader.

Medlemmar: Ramsele Fältrittklubb har över 100 medlemmar.

Hundar tävlar virtuellt

SOLLEFTEÅ Draghundsföreningen Lag 42 Team Sollefteå bjuder in till en virtuell draghundstävling den 30 maj. Redan har över 8 000 intresseanmälningar inkommit via föreningens...

Hamres hopp är A och I

LÅNGSELE Nu tas nästa steg för att kunna etablera verksamhet, inriktat på datalagring, på Hamre industriområde i Långsele. Intressenter har hört av sig och och projektering för...

Tufft läge för förening

RAMVIK Från att ha varit ett ställe med liv och rörelse är det nu tyst och stilla i Ramviks  anrika folkets hus. Ingen musik tonar ut på kvällarna och parkeringen ligger öde....

Kvinnojouren Amanda tror att ärenden kan ansamlas

SOLLEFTEÅ Kvinnojouren Amanda i Sollefteå har märkt att det är ganska lugnt på grund av coronapandemin - men skenet kan bedra: – Vi befarar att det kan komma en ansamling av...

Mordmisstänkt fortsatt häktad

SOLLEFTEÅ Den man som sedan 31 januari suttit häktad misstänkt för mord på sin hustru i Graninge den 30 januari ska vara häktad ytterligare en tid. Men ett åtal närmar sig.