Måndag 10 augusti 2020

Nordsverige

Mässan som drar

Lastbilsträffen i Ramsele i september var något nytt för mig. Jag skrev min första tidningsartikel sommaren 1979, när jag var 16 år, så det är inte konstigt att man känner att man skrivit om allt, flera gånger om. Då är det roligt att få uppleva något nytt!

SOLLEFTEÅ · Published jan 12, 2020 at 15:15

I september lyssnade jag på Maria Rashidis föreläsning om hedersvåld. Hennes berättelse om hur hon utsattes för en syraattack av sin exmake gjorde starkt intryck på åhörarna på Hullsta gård - och där kan man, tyvärr, säga att en bild säger mer än tusen ord.

De roligaste med detta yrke - om man är lagd åt det hållet - är att få samklang mellan ord och bild, helst i ett lättsamt sammanhang. På Sollefteås höstmarknad i oktober mötte jag de pratglada systrarna Ulla Höglin och Maud Sporr, som sålde kryddor iförda knallgula peruker. ”Dalasystrar satte krydda på höstmarknaden”, blev den självklara rubriken.

Nåja, med musik kan man också krydda tillvaron. I oktober var några medlemmar i Parkinsonförbundet Västernorrland på Österåsens hälsohem och kopplade upp sig via nätet med en professor i Iowa, USA. Professor Stegemöller berättade om musikterapi som behandlingsmetod mot Parkinson. Nutidens teknik sammanför människor över hela världen med några tryck på datorns tangentbord!

Tidningen Nordsverige firade 100 år i Sollefteå lördag 26 oktober. Det ordnades med seminarium i kommunförvaltningen och middag på Hotell Hallstaberget. Dagen till ära gavs möjlighet att läsa Nordsverige daterad lördagen 16 juni 1934. I den utgåvan annonserades bland annat om en stor hembygdsfest å Furubacken i Ovanmo i Ramsele, dit både unga och gamla hälsades välkomna av arrangören.

Nutidens teknik innebär att man kan bo på landsbygden och utföra arbetsuppgifter via datorn. Linnea Korpi och Peter Landgren förestår Facebooksidan Sollefteå Ödehus, i syfte att få fler att bosätta sig på landsbygden. De inventerar ödehus, letar upp ägarna och förmedlar kontakter mellan ägare och presumtiva köpare/hyresgäster. Liknande initiativ har tagits på andra håll. Somliga agerar när andra bara pratar!

Mathilda Lindgren fixade på eget initiativ fest för boende på Solgården i Sollefteå den 21 november och 5 december. Till tonerna av Deep Purples Smoke on the water bjöd hon upp Ingemar Nordin, 91, till dans. Det var härligt för kameraögat att skåda! Pigga åldringar ger hopp om framtiden för en annan, som har 34 år kvar till 91-årsdagen.

Foto: HENRIK JOHANSSON

Den här kvartetten från Söderhamn besöker gärna Lastbilsträffen i Ramsele som äger rum i september årligen. Fr v: Patrik Tjäder, Rickard Svan, Jessica Harrysson och Marcus Jacobsson.

Foto: HENRIK JOHANSSON

I september höll Maria Rashidi ett föredrag om hedersvåld på Hullsta gård. Hon utsattes för en syraattack.

Foto: HENRIK JOHANSSON

De färgglada systrarna Ulla Höglin (t v) och Maud Sporr från Dalarna satte krydda på Sollefteå höstmarknad i oktober.

Foto: HENRIK JOHANSSON

Myrna A Åkerblom, sekreterare i Parkinsonförbundet Västernorrland, var uppkopplad med professor Elizabeth Stegemöller i Iowa, US, vilket vi berättade om i oktober.

Foto: HENRIK JOHANSSON

Roger Byström från Örnsköldsvik var en av dem som gästade Nordsveriges 100-årsseminarium i slutet av oktober. Här studerar han en utgåva från 16 juni 1934.

Foto: HENRIK JOHANSSON

Linnea Korpi och Peter Landgren delar intresset för obebodda hus där de inventerar och förmedlar kontakter, vilket vi rapporterade om i november.

Foto: HENRIK JOHANSSON

Mathilda Lindgren ordnade fest på Solgårdens äldreboende i Sollefteå och bjöd upp Ingemar Nordin, 91, till Deep Purples "Smoke on the water" i slutet av november.

Ikonisk bro blir ett turistnav

NYADAL Ziplinebana under Högakustenbron och en glasad hiss upp till pylonens topp är bara några exempel på idéer hotellägaren Mats Löfroth vill genomföra i Nyadal. I höst drar en...

Protester mot vindkraft

SOLLEFTEÅ Wpd Onshore Valberget AB och Eolus Vind AB vill uppföra 18-22 vindkraftverk på Vaberget, 15 kilometer nordväst om Sollefteå. Arbetsgruppen Rädda Vaberget, som av...

Bergtagen av naturen

Yttered-Gallsätter Vikten av ett handskrivet brev ska inte underskattas. Det fick landshövding Berit Högman att i eget gemak ta bilen till Sven Sjölanders handikappvänliga berg...