Torsdag 28 maj 2020

Nordsverige

Maria drabbades av hedersvåldet

Maria Rashidis öde blev att hon träffade en man som iscensatte så kallat hedersvåld. Maken anlitade en person som kastade syra i ansiktet på henne - med hundratalet plastikoperationer som följd. Detta skedde i Sverige en dag för 22 år sedan.

SOLLEFTEÅ · Published okt 8, 2019 at 06:15

Torsdag 26 september höll hon två föreläsningar på Hullsta Gård om hedersvåld, för 170 SFI-elever och för anställda från bland annat Sollefteå kommun.

ABF och Kvinnojouren i Sollefteå arrangerade föreläsningarna.

Maria Rashidi, 63, växte upp i Iran, i en familj som praktiserade den så kallade hederskulturen. När hon växte upp härskade shahen Mohammad Reza Pahlavi men efter islamiska revolutionen ersattes shahen 1979 av ayatolla Khomeini som blev Irans högste politiske och andlige ledare. Med ayatollans inträde förändrades också livet för medborgarna när islamska lagar infördes.

– Män var tvungna att skaffa skägg och det ändrades i böcker så att man tog bort bilder på kvinnor som inte bar slöja. Jag jobbade som lärare och varje dag kom en inspektör och kontrollerade hur vi klädde oss och att vi bar slöja, säger hon.

Förföljelsen skedde inte bara ute i samhället. Även inom familjens hank och stör utsattes hon för ständig övervakning av sin nu framlidne make och övrig släkt.

– Jag kommer från en kultur som trycker ner kvinnor. Du äger inte dig själv, du ägs av din familj. Jag giftes bort med min mors favoritkusin, berättar hon och nämner att hon kränktes inför sin familj för att hon visade sitt hår.

1987 flyttade hon till Sverige med sina barn. Maken stannade i Iran - men återförenades efter ett år med familjen, efter att ha förföljt Maria på distans:

– Han skrev i brev till barnen att jag inte fick ta av slöjan, säger hon.

Enligt Maria vantrivdes maken, som jobbat som rektor, i Sverige och uppmanade familjen att flytta tillbaka till Iran - men Maria ville inte återvända.

Paret skildes och mannen fick vårdnaden av barnen. Maria var rädd för honom - och en dag ringde en av döttrarna och sa att pappan ville träffa henne.

– Jag tänkte att det kunde vara ett tillfälle att säga till min dotter hur mycket jag älskar henne, säger Maria som egentligen inte ville träffa exmaken.

– Jag visste att något skulle hända mig, säger hon, och berättar att mannen sedan skjutsade hem henne.

– Jag skulle till port 12, men han stannade vid port sex. Vid port 10 stod en man, och jag tänkte att han väntar väl på mig. Han kom närmare mig och frågade vad klockan var. Sedan kunde jag inte se honom - men kände en väldans smärta i ansiktet.

Hon utsattes för en syraattack och fördes svårt brännskadad i ansiktet till sjukhuset. Genom åren har hon gjort ett hundratal plastikoperationer.

Maria Rashidi för via sin organisation Kvinnans rätt en kamp mot hedervåldet i Sverige.

Hedersvåld uppmärksammades stort genom mordet på 26-åriga Fadime Sahindal i Uppsala 2002. Hennes far mördade henne och fick livstids fängelse. Fadime förföljdes av sin familj för att hon själv bestämt vem hon ville leva tillsammans med.

– Svenska samhället visste inte mycket om hedersvåld för 20 år sedan men efter flyktingvågen har vi lärt oss mycket om hederskulturen, säger Maria Rashidi och tillägger:

– Jag har ibland, av svenska feminister, stämplats som rasist - men det är så viktigt att vi ökar medvetenheten och inte låter bakåtsträvande religioner ta över.

I slöjdebatten har hon en klar åsikt:

– Vi ska inte låta våra småflickor bära slöja! Det är könsapartheid!

Journalisten Elisabet Omsén - som medverkade vid föredraget - har skrivit boken Bränd frihet som handlar om det Maria har gått igenom.

Maria Rashidi framförde en förhoppning om att boken läses av socialtjänstens personal, polis och lärare så att de blir mer medvetna om hederskulturens verkningar.

"Vi ska inte låta våra småflickor bära slöja"

Hundar tävlar virtuellt

SOLLEFTEÅ Draghundsföreningen Lag 42 Team Sollefteå bjuder in till en virtuell draghundstävling den 30 maj. Redan har över 8 000 intresseanmälningar inkommit via föreningens...

Hamres hopp är A och I

LÅNGSELE Nu tas nästa steg för att kunna etablera verksamhet, inriktat på datalagring, på Hamre industriområde i Långsele. Intressenter har hört av sig och och projektering för...

Tufft läge för förening

RAMVIK Från att ha varit ett ställe med liv och rörelse är det nu tyst och stilla i Ramviks  anrika folkets hus. Ingen musik tonar ut på kvällarna och parkeringen ligger öde....

Kvinnojouren Amanda tror att ärenden kan ansamlas

SOLLEFTEÅ Kvinnojouren Amanda i Sollefteå har märkt att det är ganska lugnt på grund av coronapandemin - men skenet kan bedra: – Vi befarar att det kan komma en ansamling av...

Mordmisstänkt fortsatt häktad

SOLLEFTEÅ Den man som sedan 31 januari suttit häktad misstänkt för mord på sin hustru i Graninge den 30 januari ska vara häktad ytterligare en tid. Men ett åtal närmar sig.