Onsdag 5 augusti 2020

Nordsverige

Med det här jaktgeväret sköts en kvinna till döds av sin man i bostaden i Graninge i januari. Nu har maken av Ångermanlands tingsrätt dömts till livstids fängelse och utvisning ur landet eftersom han är iransk medborgare. Foto: POLISEN:

Livstid för Graninge-mordet

Ångermanlands tingsrätt har dömt en 43-årig man till livstids fängelse och utvisning ur landet. Tingsrätten anser det vara bevisat att mannen avsiktligt sköt ihjäl sin hustru i parets sovrum i Graninge den 30 januari i år. Mannen har nekat till mord, men medgett vållande till annans död.

SOLLEFTEÅ · Published jul 21, 2020 at 09:20

Hustrun sov när mordet utfördes. Mannen sköt henne med ett jaktgevär.

Paret kom från samma stad i Iran och 2007 bosatte de sig i Sverige där maken utbildade sig till dataingenjör vid Luleå Tekniska Universitet. Därefter flyttade paret till en annan kommun i Norrbotten där maken anställdes som dataingenjör vid ett forskningsinstitut.

Maken engagerade sig också i lokalpolitiken och hade flera uppdrag för Socialdemokraterna i kommunen. Dessutom var han med i distriktsstyrelsen för ett studieförbund i Norrbotten.

Hustrun bosatte sig för några år sedan i Sollefteå - men maken bodde kvar och arbetade i Norrbotten.

I fjol sade han upp sin anställning och flyttade in hos hustrun i huset i Graninge.

Äktenskapet knakade i fogarna när det visade sig att kvinnan ville skiljas.

Hon hade haft kontakt med en landsman i hemlandet - och det uppskattades inte av maken.

Han hackade hustruns mobiltelefon i ett försök att komma åt meddelanden.

Han återskapade hustruns meddelanden till landsmannen och skickade dem till hennes bror. Därför döms mannen också för dataintrång.

Som bevis för att mordet var planlagt finns sökningar på mannens dator strax innan mordet. De sista sökorden rörde hedersmord, strafftid för mord i Sverige och mord i nära relationer.

Ett av parets barn och en ung utländsk man, som fått beslut om utvisning från Sverige, vistades i huset vid mordet - men de hörde inget skott avlossas.

På morgonen den 30 januari skjutsade maken sitt barn till skolan - och körde sedan till Polishuset i Sollefteå för att berätta att han skjutit sin hustru i sovrummet.

Osäker framtid för Österåsen

SOLLEFTEÅ Idag onsdag har personalen på Österåsen kallats till information om framtiden för verksamheten inom livsstilsmedicin. På torsdag har kommunledningen kallats för att...

Utbildas om diskriminering

LÄNET Många HBTQ-personer känner sig diskriminerade av vården. Men nu vill Region Västernorrland ändra på det.

Krafttag säkrar damm

SOLLEFTEÅ 25 miljoner kronor investeras i en upprustning av Sollefteåforsens kraftverk. Arbetet inleds i augusti och kommer att pågå under ett år. – Sollefteåforsen fyller snart...

Omstridd barackstad skapar jobb i Ramsele

RAMSELE Den barackstad för vindkraftarbetare som, efter diverse turer hit och dit, etableras i Ramsele gynnar det lokala näringslivet. Rörmokare, elektriker och maskinförare...