Lördag 8 augusti 2020

Nordsverige

Lilla Mathilda blev Kajsa Kavat

Mathilda Lindgren, bosatt i Sollefteå, var bara fyra och ett halvt år när hon fick huvudrollen i filmen Kajsa Kavat, baserad på en novell av Astrid Lindgren. Häromkvällen besökt hon IOGT-NTO-föreningen i Sollefteå och berättade om filmen, som visades för ett 40-tal närvarande.

SOLLEFTEÅ · Published nov 16, 2019 at 06:15

IOGT-NTO firar i år 140-årsjubileum och det uppmärksammades även av lokalavdelningen i Sollefteå.

Föreningen firade med att visa filmen om Kajsa Kavat, som hade premiär för 30 år sedan, 1989. Det är en kortfilm på 29 minuter om den övergivna lilla flickan som togs omhand av en snäll äldre dam. När mormor, som Kajsa kallar henne, bröt benet så skötte Kajsa försäljningen av polkagrisar på marknaden på egen hand.

– Inspelningen började redan 1987, minns Mathilda som bodde i Stockholm då.

– Min pappa såg i DN att de sökte barn i 7-11 årsåldern för rollen, berättar hon. Mathilda var bara fyra och ett halvt år när hon deltog i en audition.

– Det kom hundratals personer. Regissör var Daniel Bergman - och det var kolsvart i rummet, förutom en stor strålkastare, berättar Mathilda. Hon tror att man släckte ned i rummet bara för att se hur barnen reagerade på det.

För Mathilda gick det alldeles utmärkt - hon fick rollen!

– SF:s styrelse var oroliga över hur det skulle gå med en fyra-femåring, säger hon.

Inspelningen skedde bland annat på Skansen i Stockholm och i Mariefred.

Hon fick frågan om hon fick ”blodad tand” av sin medverkan i filmen - och det fick hon, men hennes föräldrar tackade nej till andra erbjudanden om film.

– Men när jag var åtta år hade jag en roll som statist i Sunes Jul, berättar hon. Sunes Jul var julkalender i SVT 1991.

Mathilda Lindgren har ägnat sig åt sång och musik istället för teater. Hon är fil dr i freds- och konfliktforskning efter studier i Uppsala och hon arbetar som fredsforskare. Genom sitt arbete blev hon sollefteåbo för ett par år sedan.

Risk för ökad smittspridning

LÄNET Trots att smittan minskar i Västernorrland finns det en risk för en ökad smittspridning i länet. Detta enligt scenarier som tagits fram för Västernorrland.

Österåsen utreds igen

SOLLEFTEÅ Nu ska Österåsen återigen utredas. Regionen ska, enligt utredningsdirektiven, istället för rehabilitering - som man arbetar med - satsa på förebyggande vård. Och den...

Osäker framtid för Österåsen

SOLLEFTEÅ Idag onsdag har personalen på Österåsen kallats till information om framtiden för verksamheten inom livsstilsmedicin. På torsdag har kommunledningen kallats för att...