Onsdag 5 augusti 2020

Nordsverige

Lidl-butiken i centrala Sollefteå stängs och en ny större butik öppnar på Hågesta-området. Foto: LENNART LUNDBERG

Lidl vill flytta till Hågesta

Lidl:s planer på att bygga nytt på Hågestaområdet ligger kvar. En ansökan om att få anpassa detaljplanen för området har gått in till kommunen. Och nu väntar man på klartecken. Sedan börjar arbetet med bygget av en ny och större butik som beräknas öppna under hösten 2021.

SOLLEFTEÅ · Published jul 13, 2020 at 11:25

Lidl har köpt en 11 000 kvadratmeter stor tomt för att bygga en ny butik. Butiken får cirka 120 parkeringsplatser. Butiken byggs med bland annat snabbladdstolpar för elbilar, solceller och sedumtak.

Företaget är nöjd med placeringen på Hågesta som man anser ha bra kommunikationer.

Lidls befintliga butik på Storgatan i Sollefteå håller öppet som vanligt tills den nya butiken i Hågesta beräknas öppna hösten 2021. Samtliga medarbetare kommer att erbjudas tjänster i den nya butiken.

Den nya butiken byggs med krav på bland annat energianvändning, inomhusklimat, vattenhushållning och avfallshantering.

Även faktorer som tillgänglighet för icke bilburna kunder och val av byggnadsmaterial vägs in i processen.

Butiken får stora fönsterpartier som drar nytta av naturligt ljus för att spara på energin. Solcellerna på taket kompenserar delvis för den el som används och går även till laddstationer som finns tillgängliga för besökare med elbil eller elcykel.

På parkeringen kommer ekozoner anläggas som ser till att insekts-, fågel- och djurlivet kan frodas med målet att antalet arter på platsen ska vara högre efter bygget av den nya butiken än före.

Osäker framtid för Österåsen

SOLLEFTEÅ Idag onsdag har personalen på Österåsen kallats till information om framtiden för verksamheten inom livsstilsmedicin. På torsdag har kommunledningen kallats för att...

Utbildas om diskriminering

LÄNET Många HBTQ-personer känner sig diskriminerade av vården. Men nu vill Region Västernorrland ändra på det.

Krafttag säkrar damm

SOLLEFTEÅ 25 miljoner kronor investeras i en upprustning av Sollefteåforsens kraftverk. Arbetet inleds i augusti och kommer att pågå under ett år. – Sollefteåforsen fyller snart...

Omstridd barackstad skapar jobb i Ramsele

RAMSELE Den barackstad för vindkraftarbetare som, efter diverse turer hit och dit, etableras i Ramsele gynnar det lokala näringslivet. Rörmokare, elektriker och maskinförare...