Söndag 9 augusti 2020

Nordsverige

Lastbilsfesten har satt hela Sollefteå på kartan

Lastbilsträffen har i hög grad bidragit till att folk från andra delar av Sverige besöker Sollefteå kommun.
– Evenemanget är viktig ur destinationssynpunkt just för att 10 000 personer väljer att besöka oss "under icke sommar", säger Mia Karlsson, Höga Kusten Destinationsutveckling.

RAMSELE · Published sep 13, 2019 at 06:15

Campingar och boenden är fullbelagda när orten invaderas av människor från alla upptänkliga håll. Och det spenderas slantar.

– Utan att ha full insyn i allt kring träffen så är jag säker på att det är närmare tio miljoner som snurrar i området denna helg. Arrangörerna är eldsjälar som ger otroligt mycket tillbaka till sin hembygd, både gällande föreningsliv (Ramsele IK sköter camping och servering), näringsliv och för invånarna, berömmer Mia Karlsson.

Evenemangen har de senaste åren växt både i antal och storlek och nu händer det saker runt om i kommunen hela året.

Eldveckan är ett nytt namn på höstfronten och en ersättning för höstlovet.

– Ett sätt att förlänga säsongen och då vi vill få företagen, museum och andra aktiviteter att skapa något med anknytning till elden. I fjol var det ljuständning i Sollefteå, det behöver alls inte vara så märkvärdigt stora saker, exemplifierar Marcus Strömsten, Höga Kusten Destinationsutveckling.

Träffen ger Ica Nära extra klirr i kassan.
– Ett roligt stort event som drar folk och innebär extra försäljning av särskilt frukostar, dricka och chips, säger butikschefen Daniel Backlund.

Bemanningen förstärks för att möta kundtrycket och upprätthålla servicenivån på ortens enda matbutik.

– Positivt för butiken och att det smäller till med mer folk på byn igen efter semesterperioden. Lastbilsträffen är en snackis och ända sedan jag flyttade hit 2015 har jag hört att det är årets höjdpunkt. Det ett välkommet tillskott.

Mötet med kunderna är icahandlarens största belöning för mödan.

– Och att man snabbt får kvitto på det man gör, om en satsning lyckas eller inte. Ambitionen är att ingen ska behöva åka till en större stad för att hitta det man vill handla. Därför har vi också ett brett sortiment.

Det huvudsakliga syftet med träffen har ända sedan starten varit att uppvisa vad transportbrancshen har att erbjuda. Kvalitet framför kvantitet är ledordet även om uppmärksamheten för septemberhelgen exploderat i Ferraristyrka.

Lars-Olof Magnusson ur arrangörsstaben välkomnar i år 70 branschutställare och 330 lastbilar varav den längst ifrån rullar från Schweiz.

– Mycket artister och fokus på miljö och hållbara transporter där vi vill dra vårt strå till stacken, sammanfattar han.

Fossilfrihetssträvande armbryterskan Heidi Andersson pratar om hur det är att använda elbil i kallt klimat och glesbygd, detta medan mästerkocken Emilia Nilsson, Silsjönäs, håller grytan kokande med grilltävling.

Österåsen utreds igen

SOLLEFTEÅ Nu ska Österåsen återigen utredas. Regionen ska, enligt utredningsdirektiven, istället för rehabilitering - som man arbetar med - satsa på förebyggande vård. Och den...

Osäker framtid för Österåsen

SOLLEFTEÅ Idag onsdag har personalen på Österåsen kallats till information om framtiden för verksamheten inom livsstilsmedicin. På torsdag har kommunledningen kallats för att...
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport