Onsdag 20 november 2019

Nordsverige

Forne tävlingsskytten och numera tränings- och trickskytten Jocke Smålänning vill tillsammans med hustrun Lena investera mer i Junsele. Då inte bara själva Kåtabyn utan även köpa marken kring anläggningen som förre ägaren arrenderade av Sollefteå kommun. Foto: MARIA BOSTRÖM

Kan bli ett Mecka för jakt

Ett eldorado för jakt- och skytteintresserade. Det kan det bli i Junsele när nu Jocke Smålänning vill investera ytterligare i orten, närmare bestämt genom att köpa Kåtabyn. Sedan tidigare har Jocke Smålänning köpt Ådalen Fastigheter.

JUNSELE · Published okt 11, 2019 at 06:15

Tidigare var det hyresfastigheter som övertogs i Junsele, nu är det Kåtabyn som som förvärvas av Jocke och Lena Smålänning, något som de ser som viktigt steg för att kunna skapa en jakt- och skytteanläggning.

Där upplevs Junsele vara idealiskt och det av flera orsaker. Då båda makarna är skjutinstruktörer har Lena varit flertal gånger varit på plats i Junsele där björnhundstestanläggningen finns.

Hon är även förtroendevald inom Svenska Jägareförbundet Mittnorrland medan Jocke är före detta tävlingsskytt på elitnivå, har trickskytteuppvisningar och mobila skjutskolor.

Med de lokala entreprenörer som verkar i området och inte minst Kåtabyn och området därikring gör det enligt makarna idealiskt för att kunna anlägga såväl hagel- som en kulskyttebana och därmed förlägga utbildningar och kurser dit.

– Det har varit väldigt positivt från Sollefteå kommun så vi hoppas att det blir bra, säger Lena Smålänning.

Redan i tisdags kunde affärsplanen hanteras politiskt och ett första steg togs. Kommunstyrelsen i Sollefteå ställde sig positiv till Jocke Smållänning ABs förfrågsan om att förvärva en del av kommunägda skogen i Junsele i området kring Kåtabyn.

Sollefteå kommun är alltså positiv till förfrågan, men det finns en del frågetecken som måste redas ut innan en försäljning av marken kan ske.

Planen är att när väl affären går i lås kunna anlägga banor för både kul- och hagelskytte och kunna erbjuda olika paket för skytteträning. Detta samtidigt som det finns intresse för lokalt samarbete med andra aktörer på orten.

– Det här kan bli väldigt bra. Man har ju alltid varit inhyrd på en skjutbana och det blir många res- och arbetsdagar man är borta hemifrån. Här kan vi göra egen skjutbana. Det finns möjligheter till väldigt mycket. Den fina biten är att polisen godkänner skjutvall med flis som kulfång. Då blir det mycket mindre skador på naturen också, säger Jocke Smålänning.

Därtill är det bara 13 mil bort från hemmet och med polismyndighetens inställning att vilja besikta tillfälliga skjutbanor framöver kan en skytteanläggning bli än mer välbehövlig i framtiden för såväl sportskyttar som jägare.

– Det kommer inte att bli någon löpande-älg-bana, utan mer jaktnaturtrogna förutsättningar som kortare avstånd, olika hastigheter och liknande, lite mer realistiska förhållanden. Så är det tänkt med mycket rörliga mål för skytte, säger Lena Smålänning.

Förhoppningen är att allt ska gå i lås för att snabbt kunna börja ta itu med att skapa skyttebanorna för att kunna erbjuda olika paketlösningar för skytteträning.

– Åtminstone hagelskytte kan vara igång redan framåt vårkanten, hoppas Jocke Smålänning.

Hagelskyttet kan vara igång redan framåt vårkanten.

Första spadtaget för Ringarbönninga

KÖPMANHOLMEN ”Äntligen” skulle en känd radiopratare ha uttryckt om han varit på plats och när första spadtaget togs till den nya Ringarbönninga i Köpmanholmen, så var det just...

Prisades för rådigt ingripande

ÖRNSKÖLDSVIK MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) har delat ut 2019 års pris för rådighet i trafiken till Cathom Nordgren, Domsjö. – Det här är ett pris som vi delar ut högst...

Åter nej till öppning av BB vid sjukhuset i Sollefteå

SOLLEFTEÅ Det blev återigen nej till en öppning av BB i Sollefteå. Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Kjell Bergkvist (C) röstar nej till...