Tisdag 4 augusti 2020

Nordsverige

Lena Ljunglöf jobbar på Kvinnojourens kontor som ligger i Majoren på Järnvägsgatan i Sollefteå Foto: LENNART LUNDBERG

Jour som kan göra nytta

Kvinnojouren i Sollefteå behövs. Och i höst arrangerar man två föreläsningar för att informera om mäns våld mot kvinnor.

SOLLEFTEÅ · Published sep 18, 2019 at 06:15

Anna-Karin Hasselborg kommer till Hullsta gård på eftermiddagen den tionde oktober. Hon föreläser om kulturkrockar och migrationsprocessenoch svarar på frågor som; ”Hur kommer det sig att man kan döda sitt eget barn?” Är Sverige så normalt som vi tror?

Men redan den 26 september föreläsare Maria Rashidi som bland annat kommer att berätta om syraatttacken som hon fick när hon ville skijas. Idag sprider hon information om hedersvåld och hederskulurer.

Kvinnojouren Amanda startades 1984 av några engagerade och drivande kvinnor. Föreningen drivs helt ideellt med bidrag från kommunen och gåvor från olika organisationer.

Kvinnojouren Amanda har en jourtelefon där vi finns tillgängliga dygnet runt.

– Dit kan kvinnor, barn, anhöriga och vänner ringa för stöd och samtal. Vi tar främst emot samtal från boende i Sollefteå Kommun med det förekommer att vi får samtal från andra kommuner. Vi har tystnadsplikt och det går givetvis bra att vara anonym när man ringer till oss, berättar Lena Ljunglöf, Kvinnojouren.

Kvinnojouren har en jourlägenhet på skyddad adress tillgänglig för kvinnor och barn som är i behov av akut hjälp.

– Där kan kvinnan och hennes eventuella barn stanna tills annat boende är ordnat. Oftast är det fler barn än kvinnor på kvinnojourerna På grund av allergier kan vi inte ha husdjur i lägenheten men vi samarbetar med djurskyddet.

Om kvinnan önskar så följer de med som stöd vid exempelvis en polisanmälan, besök hos sjukvården, advokat, individ- och familjeomsorgen, och vid ansökan om larm, besöksförbud eller skyddad identitet.

– De flesta fall av kvinnomisshandel sker i det egna hemmet där förövaren är kvinnans nuvarande man eller en man som hon tidigare haft en relation till.

Till våld i nära relationer räknas även hbtq-våld.

– Det finns ofta ett mönster i våldet i nära relationer, där förövaren ökar sin dominans och kontroll av kvinnan. Successivt övergår mannens omsorg till kontroll. Kvinnan hindras från att umgås med sin familj och sina vänner och får sällan ha egna fritidsintressen.

Allt eftersom så blir kvinnan mer och mer isolerad, tappar sitt sociala nätverk och allt självförtroende bryts ner.

– Våldet upprepas och blir en del av vardagen.

Så kontaktas Sollefteå kvinnojour

Jourtelefon: 073-0327543 Epost: kontakt@sollefteakvinnojour.se Kontor: Järnvägsgatan 18 881 30 Sollefteå Webb: www.sollefteakvinnojour.se

Är du en vän eller anhörig till kvinnan är det viktigt att tala om att Du stödjer henne i sitt beslut och att Du finns där för henne. Är du själv utsatt och vill söka hjälp? Tveka inte! Kvinnojouren finns för dig och stödjer dig i ditt beslut och i den process som följer. Hjälp finns att få.

Varje år polisanmäls drygt 30 00 fall av misshandel mot kvinnor.BRÅ uppskattar att omkring 80 procent av våldet mot kvinnor i nära relationer aldrig anmäls. I Sverige dödas i genomsnitt 17 kvinnor varje år av en man som de vid tillfället har, eller tidigare har haft, en nära relation till.

Trygghetsboende närmare en lösning

Nordingrå Görel Thurdin skulle vid 78 års ålder kunna ta det väldigt lugnt tillsammans med maken Ernst i idylliska Bönhamn efter en mycket framgångsrik karriär inom det...

Micke väcker beundran med sin häftiga drömbil

HÄRNÖSAND Bilar är ett grundmurat superintresse hos Mikael Vestlund. Tack vare en driftig polare lyckades han komma över drömbilen- från en dag till en annan. Polisforden utgör...