Lördag 19 september 2020

Nordsverige

Huset med vår tidningshistoria i väggarna

Sedan 1910 har Nordsverigehuset stått vid Järnvägsgatan Sollefteå. Det är inte alls någon skönhet till det yttre, med sina flagnade fasader - men det var bakom dessa väggar som tidningen Nordsverige såg dagens ljus för 100 år sedan.

SOLLEFTEÅ · Published dec 9, 2019 at 11:15

Fastigheten ägs till hälften var av Peter Andersson och Jocke Smålänning från Junsele. De fick Nordsverigehuset - som det än i dag kallas - på köpet när de förvärvade bolaget Ådalen Fastigheter AB. I affären ingick även ett fastighetsbestånd i Junsele.

Det är Migrationsverket som hyr Nordsverigehuset för att inhysa asylsökande i sex lägenheter. Det garanterar hyresvärdarna en säker inkomstkälla.

Peter Andersson har i sin ägo en bok som berättar om tiden när det var tidningslokaler i huset:

– Det finns kvar tryckplåtar från gamla tryckerirummet, säger Peter Andersson. 

Vad det blir av huset i framtiden är oklart, än så länge har Migrationsverket dispositionsrätt - men Peter Andersson ser möjligheter att göra trevliga lägenheter i byggnaden, som enligt honom har en trivsammare interiör.

– Största lägenheten är 180 kvadratmeter. Det är 3,60 i takhöjd, berättar han. 

Men i första hand måste fasaden, som är en av de mest skamfilade i staden, renoveras. Peter Andersson berättar att det kommit idéer om att göra väggmålningar på fasaderna för att piffa upp huset.

– En nackdel med huset är att entrén går ut mot Järnvägsgatan, säger han.

Och då handlar det verkligen om att kliva rakt ut i gatan, för det är bara en smal trottoar utanför entrén.

Istället funderar han på att förse huset med en annan entré.

Fredrik deltar i mästarkampen

ÖRNSKÖLDSVIK Inspelningarna av den 13:e säsongen av Mästarnas mästare drog igång i fredags. En av deltagarna är Fredrik Lindström, skidskytten från Anundsjö som numera går på...

Sollefteå inväntar försvarsbeslutet

SOLLEFTEÅ På fredagen rapporterade Dagens Nyheter om att regeringen (S och MP) och samarbetspartierna i Riksdagen, Centerpartiet och Liberalerna, enats om att återetablera ett...

Vaccin kostnadsfritt för äldre och riskgrupper

LÄNET I år blir influensavaccinet kostnadsfritt för äldre och riskgrupper i Västernorrland. Tidigare har alla fått betala för sprutan. De nya reglerna har kommit till eftersom...