Söndag 9 augusti 2020

Nordsverige

Hotellägare med nya idéer

Den 1 november 2016 övertog Johan Hedman och Olga Peshkova City Hotel i Sollefteå. Efter att ha låtit bygga om matsalarna ska renoveringen slutföras under året. Sedan siktar de mot nya mål - där skräddarmästare Jon Petter Lidvall (1827-1886) och hans familj spelar en betydande roll.

SOLLEFTEÅ · Published jan 28, 2020 at 06:15

Johan Hedman jobbade i olika befattningar åt skogskoncernen Stora Enso från 1983 till 1995 på olika platser i landet. Därefter arbetade han fram till 2014 i Sankt Petersburg, där han träffade sin fru Olga Peshkova. Hon arbetade med affärskommunikation på ett företag som var återförsäljare av skogsmaskiner.

För några år sedan slog sig familjen ned i Sollefteå, men behöll banden till Sankt Petersburg genom sitt reseföretag som arrangerar resor till staden.

– Av en tillällighet var hotellet till salu, säger Johan. De köpte hotellet med 23 rum på fjärde plan centralt beläget i korsningen Storgatan-Kungsgatan.

Nu siktar de in sig på nya idéer. De har båda kommit att intressera sig för skräddarmästaren Jon Petter Lidvall som inledde sin yrkesbana i Långsele innan han flyttade till Sankt Petersburg och blev hovleverantör av uniformer till de kejserliga palatsen. Jon Petter växte upp under fattiga förhållanden och blev tidigt föräldralös, men fick möjliighet att börja som skräddarlärling i Helgum, ett par mil från Sollefteå.

Även tre av Jon Petters söner blev duktiga skräddare med uppdrag för tsarfamiljen. En annan av sönerna, Fredrik Lidvall (1870-1945), blev arkitekt och har ritat många byggnader i Sankt Petersburg, bland annat hotell Astoria, banker och hyreshus.

– Fredrik blev en av Rysslands mest berömda jugendarkitkekter, säger Johan.

Vid ryska revolutionen 1917 flyttade familjen Lidvall till Stockholm. Där var Fredrik Lidvall bland annat arkitekt för det så kallade Shellhuset på Birger Jarlsgatan som långt senare blev vinjett i SVT-serien Varuhuset. Han ritade också byggnader på Tysta Gatan på Östermalm.

­ Men hans stora mästerverk utsmyckar den centrala delen av Sankt Petersburg. Vi brukar visa vad Jon Petter och han söner har åstadkommit där, berättar de.

Johan och Olga vill locka turister från Sankt Petersburg till Sollefteå genom de rötter som familjen Lidvall har i Sollefteåtrakten.

De ska dekorera väggar med bilder av Sollefteåmiljöer och med bilder som Olga skapat av modeller klädda i tidstypiska kläder.

– Det ska locka och ge ökad förståelse för vilken plats man befinner sig på. Vi har tänkt sprida Sollefteås historia till allmänheten, säger Olga.

Hotellrummen får också koppling till stadens historia. Exempelvis har ett rum på väggen en textil som skådespelerskan Ingrid Thulin haft i sin ägo.

– Vi vill absolut utveckla turismen, men då måste man ha ett program som är av intresse - bland annat den vackra staden Sollefteås historia. Det är ett stort arbete framför oss, men vi är vana att skapa program, säger hon.

Vi har tänkt sprida Sollefteås historia till allmänheten

Österåsen utreds igen

SOLLEFTEÅ Nu ska Österåsen återigen utredas. Regionen ska, enligt utredningsdirektiven, istället för rehabilitering - som man arbetar med - satsa på förebyggande vård. Och den...

Osäker framtid för Österåsen

SOLLEFTEÅ Idag onsdag har personalen på Österåsen kallats till information om framtiden för verksamheten inom livsstilsmedicin. På torsdag har kommunledningen kallats för att...
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport