Fredag 15 november 2019

Nordsverige

Hon föreläste om hedersvåld

ABF och Kvinnojouren i Sollefteå har arrangerat sin andra föreläsning på kort tid på temat hedersvåld. Anna-Karin Hasselborg, beteendevetare och kriminolog, berättade om bakgrunden till hedersvåld.

SOLLEFTEÅ · Published okt 19, 2019 at 11:15

Torsdagen den 26 september berättade Maria Rashidi om hur hon utsattes för en syraattack 1997.

Förra torsdagen inbjöds Anna-Karin Hasselborg, som föreläser för bland andra Polisen och Kriminalvården om hedersvåld.

Hon presenterade några uppmärksammade fall där unga mäniskor dödats av sina familjemedlemmar och släktingar.

Hedersmord förklaras med det kollektivistiska och patriarkala samhälle som en del folkgrupper lever i, där familjen och släkten är det primära och där männens ord är lag.

Det är familjen som ger levebröd och anseende.

– Utanförskap och brist på integration är en stor riskfaktor till hedersvåld, sa hon och gav exempel:

– En tolvårig flicka hade spelat fotboll på skolan, precis som de andra barnen. Ingen tittade på henne när hon kom hem, det var inte dukat för henne vid matbordet.

Flickan blev helt utfryst.

– Släktskapet är allt, "ju starkare släktband, desto mer är vi värda och fler vill göra affärer med oss", sammanfattade hon famljebandens betydelse. Att göra något som strider mot familjens heder kan straffas med döden - men betraktas som en god gärning av övriga klanen.

För män, vana vid att bestämma över kvinnor enligt hederskulturen som format dem, blir det en stor omställning när de kommer till Sverige:

– Här får de träffa kvinnliga auktoriteter på myndigheter, sa hon.

Anna-Karin Hasselborg sa att hedeskulturen funnits även i Sverige en gång i tiden, på så vis att det var förutbestämt vem somliga skulle gifta sig med:

– Vi gifte bort våra flickor på Remsleslätten, för att få ett större jordbruk.

Åter nej till öppning av BB vid sjukhuset i Sollefteå

SOLLEFTEÅ Det blev återigen nej till en öppning av BB i Sollefteå. Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Kjell Bergkvist (C) röstar nej till...

Ej ordförande men sitter kvar

KRAMFORS Hans Hedlund har valt att avgå som kyrkorådets ordförande i Kramfors pastorat. Nu visar det sig att han, trots att hans begäran om entledigande godkänts vid...

Ekonomin är ett stort problem i pastoratet

KRAMFORS Alla är ense om att det stora underskottet i Kramfors pastorat måste ner och det snabbt. Meningarna går dock isär hur det ska ske. Det framgick tydligt vid...