Onsdag 8 april 2020

Nordsverige

Fredrik Kullberg skriver om skogsbränder i sin nya roman som nyligen kommit. Foto: PRESSBILD

Han förutspådde skogsbränderna

Han förutspådde skogsbränderna i sin debutroman, författaren och journalisten Fredrik Kullberg. Författaren som tidigare skrivit fackböcker ger nu ut en roman med skogsbränder som tema. Och den utspelar sig bland annat i Ramsele och i Strömsund.

RAMSELE · Published sep 13, 2018 at 17:15

Under den heta sommaren 2018 har skogsbränderna brett ut sig som aldrig förr och blivit samtalsämnet på allas läppar.

Mycket av miljöskildringarna har han hämtat från Ramsele där han släkt kommer ifrån och där han tillbringat mycket tid.

Nu utkommer författaren Fredrik Kullberg med en äventyrsroman med skogsbränder som tema, Till världens ände. Han kallar det för Norrländsk feelbad.

– Det kändes förstås lite märkligt att min bok, med brinnande barrskog på omslaget, kom ut just när halva Sverige stod i brand. 

– Jag hoppas förstås att intresset varit stort även utan de förödande skogsbränderna.  Samtidigt går det inte att komma ifrån att temat gör boken extra aktuell, säger Fredrik Kullberg.

Han berättade att många undrar över hur han kunnat skriva en roman med skogsbränder som tema.

– En bokhandlare frågade:

`Hur kunde du förutse det här´? Jag hade naturligtvis ingen aning om att sommaren 2018 skulle bli den värsta i svensk skogsbrandshistoria när jag skrev boken, även om klimatförändringar legat i korten ett bra tag, säger Fredrik Kullberg som tidigare givit ut populära fackböcker som Svenska svindlare och fuskare och Sveriges 100 märkligaste sevärdheter.

Den senaste tiden har skönlitteratur med klimatförändringar som tema – kli-fi – blivit en trend, och Till världens ände kan sägas utgöra en del av den.

Fredrik Kullberg har valt att klassificera sin bok som Norrländsk feelbad, för att understryka geografins betydelse och även ett visst mått av satir.

Han började sin bana som skribent med att skriva för Upsala Nya Tidning. I dag är han anställd på tidningen Chef. Han har också varit skogshuggare och pressofficer på svenska FN-bataljonen i Libanon, bland annat.

– På min mammas sida härstammar jag från Ramsele, där jag döptes på våren 1966 i Ramsele gamla kyrka.

– Mormor och morfar hade lanthandel i Ovanmo. Hos dem tillbringade jag ofta mina skollov, med fiske i Valasjön och bestigning av det mäktiga Svartberget.

Och det var där han började sin yrkesbana.

– I trakterna av Ramsele och Borgvattnet hade jag också mitt allra första riktiga jobb, med att plantera skog som 15-åring. Lite av miljön och stämningarna därifrån har fått följa med in i min nya bok.

Men trakterna har han lämnat.

– I dag är jag bosatt i ett hus norr om Stockholm, med hustrun Maria, döttrarna Elsa och Agnes samt katten Sally. Mina fritidsintressen är litteratur, styrketräning och familjeliv.

Kräver skadestånd av kommunen för fosterhemsplacering

SOLLEFTEÅ En man, född 1961, kräver via Crusners Advokatbyrå i Göteborg att Sollefteå kommun betalar honom 350 000 kronor i skadestånd senast 13 april - för att undvika rättslig...

Edsele har utsetts till Årets Bygd

EDSELE Edsele har utsetts till Årets Bygd 2019 i Sollefteå kommun. Föreningen Lokal Utveckling i Sollefteåbygden (LUS) har inhämtat nomineringar från föreningar och...