Torsdag 24 september 2020

Nordsverige

Fr v Johan Andersson (C), stabschef Hans Håkansson, Birgitta Häggkvist (VI) och Hans Pahlin. Foto: Sollefteå kommun

Gotlandsvisit inspirerade försvarsarbete

Sollefteå kommun hoppas fortfarande på en framtida försvarsetablering. Därför gjorde några representanter för kommunen en resa till Gotland nyligen, för att höra hur de burit sig åt där för att väcka nytt liv i Gotlands regemente (P18).

SOLLEFTEÅ · Published sep 7, 2020 at 07:49

Kommunalrådet Johan Andersson (C), kommunstyrelsens vice ordförande Birgitta Häggkvist (VI) och Hans Pahlin, som arbetar med etableringen, deltog i resan tillsammans med kommunikatören Majed Safaee.

De träffade bland andra regementschefen, överste Mattias Ardin och stabschefen, överstelöjtnant Hans Håkansson.

– Vi fick prata med dem om hela etableringsprocessen, säger Johan Andersson som finner besöket inspirerande.

Regeringen vill ha ett nytt regemente i Östersund 2026-2030 - men fortsatta förhandlingar om placeringsort sker mellan riksdagspartierna inför riksdagsbeslutet i höst.

Det så kallade "värdlandstödet", att man kan ta emot hjälp från andra nationer vid en kris, anses ha goda förutsättningar i Östersund.

– Vi har en kronjuvel i ett stort skjutfält, som är miljöprövat och lämpligt för alla vapen. Kasernerna går att återanvända, kontrar Johan Andersson.

På frågan vad hans parti, Centern, som samarbetar med regeringen i riksdagen, kan göra åt saken, säger han:

– Vi har en tät dialog med våra riksdagsledamöter. Daniel Bäckström (C) har suttit i försvarsberedningen och vill etablera på två ställen, inte bara ett.

Lyssnar de på er i riksdagen?

– De kan inte ge några löften, men vi från lokalt håll får påverka genom att berätta om vilka förutsättningar och möjligheter vi har.

Projekt ska locka ut i naturen

Sollefteå Sedan i mitten av juni har man kunnat skymta orangemålade träpinnar i naturen kring Sollefteå. Pinnarna är checkpoints och de ingår i Sollefteå kommuns projekt ”Hitta...

Polarbröd ökar med 20 jobb

BREDBYN Fler arbetstillfällen och fler inflyttande till Anundsjö från Älvsbyn. Då i form av ett 20-tal personer. Det är vad maximeringen av bageriets kapacitet i Bredbyn landar...

Talangjakt för unga i Kramfors

KRAMFORS Årets talangjakt i Kramfors blir digital. Syftet är att främst unga ska hitta ett meningsfullt fritidsintresse och då kan en tävling sporra extra. Det handlar om att...

Sollefteå inväntar försvarsbeslutet

SOLLEFTEÅ På fredagen rapporterade Dagens Nyheter om att regeringen (S och MP) och samarbetspartierna i Riksdagen, Centerpartiet och Liberalerna, enats om att återetablera ett...