Måndag 19 augusti 2019

Nordsverige

Insamlingen går som tåget säger Stina Näslund från Sollefteå Foto: PRIVAT

Försöker rädda VOON – "Det går som tåget"

Nu anstränger sig många för att försöka rädda VOON i Sollefteå. Den ekonomiska föreningen som driver en vårdcentral har akuta ekonomiska problem.

SOLLEFTEÅ · Published okt 27, 2018 at 15:15

Det fattas cirka fyra miljoner. En insamling körde igång i fredags och på lördagskvällen hade över 800 000 kronor samlats in.

Problemen blev akuta när regionstyrelsen inte tog upp frågan om anstånd som en beslutspunkt i fredags. VOON diskuterades men inga beslut kunde fattas.

Detta trots att exempelvis Centerpartiet och Vänsterpartiet offentligt gått ut och velat att frågan om ett anständ ska behandlas politiskt.

En insamling startades på fredagen. Och under helgen har också startat insamlingar på stan i Sollefteå och många av de engagerade tror att detta går att lösa så att VOON slipper lämna in en konkursansökan.

– Det går som tåget, säger Stina Näslund en av aktiviteterna.

Hur mycket pengar som man måste få in är inte klart. Men åtminstone måste man klara av att få in de 800 000 kronor som region Västernorrland kommer att dra av på nästa utbetalning. Detta för att kvitta mot köpta tjänster.

Anledningen till VOONs problem är att det främst är folk med regelbunden vårdkontakt som valt VOON. Nu hoppas man att också folk som inte brukar besöka vårdcentralen så ofta ska lista sig. Att gå från cirka 8 000 till cirka 9 000 patienter skulle, enligt VOONs ledning, lösa det ekonomiska problemen långsiktigt.

Men först samlar man in pengar för att lösa de kortsiktiga problemen och fram till lördag har man klarat att samla in 800 000 och insamlingen fortsätter under söndagen. På måndag ska styrelsen och ledningen ta ställning om man kan fortsätta att driva vårdcentralen.

Oseriösa sotarföretag luras med avskaffad lag

Örnsköldsvik Sotningsdistriktet i Umeå har tidigare gått ut med en varning för oseriösa sotare och nu varnar även Sundsvall. Örnsköldsvik har tidigare haft samma problem.

Skogsdag drog besökare

JUNSELE En framgångsrik och mycket populär dag. Så kan skogsdagen i lördags på Junsele djurpark beskrivas med sina omkring 3 000 besökare.

Kornet Acanthus kom tillbaka till Norrland efter 110 år i USA

Dorotea Hört talas om det norrländska matkornet Acanthus? Inte? Kornet odlades av Jonas Gustafsson och hans hustru Brita Greta vid gården Bergvattnet i Dorotea. Hamnade av en...