Torsdag 24 september 2020

Nordsverige

Ramsele/Nässjöns FVOF vill underlätta reproduktionen av fisk i Lill-Mårdsjöbäcken. Foto: ARKIV

Fiskeåtgärd i bäcken stoppas

Ramsele/Nässjöns FVOF får inte tillstånd av Länsstyrelsen att gräva ur och lägga grus i Lill-Mårdsjöbäcken, för att underlätta öringens vandring.
I ett beslut har Länsstyrelsen förbjudit föreningens vattenverksamhet.

RAMSELE · Published aug 30, 2020 at 07:15

I februari ansökte fiskevårdsföreningen om att få utföra åtgärden, eller vattenverksamhet som det kallas i det här sammanhanget.

– Anledningen till att vi vill göra den här åtgärden är att senaste två somrarna har det inte varit några stora tillflöden och så lite vatten i mynningen, säger Per-Ola Lundin, ordförande i fiskevårdsföreningen som vill främja den naturliga reproduktionen.

Länsstyrelsen förlängde tiden för när åtgärden skulle kunna inledas, till åtta veckor efter att det gjorts en syn vid bäcken - och det skedde den 12 juni.

Den 29 juni medelade Länsstyrelsen beslutet - vattenverksamheten förbjuds.

Länsstyrelsen anser att det är tillräckligt djupt i Lill-Mårdsjöbäcken för att öringen ska kunna vandra där - och om den grävs ur kan vandringsleden förstöras genom sedimentering.

– I oktober kommer Länsstyrelsen på ett nytt besök, berättar Per-Ola Lundin.

Då förväntas vattennivån vara lägre.

Även om inte föreningen tillåts göra denna åtgärd så kommer fiskevattnen i området att vara attraktiva. Nässjön och Ramselesjön är populära fiskevatten.

Men Ramselesjön har inga naturliga lekbäckar, utan inplanterad fisk.

– Jag har fångat en stor röding på 6,5 kilo och den näst största var på 5,9 kilo, berättar Per-Ola som även fångat fyra rödingar på drygt fyra kilo.

– Vi har en jättetillgång i sjöarna, säger han och berättar att det kommer fiskare som har båtar med sig för trollingfiske.

– Det kommer båtar från Umeå, Åsele, Härnösand, Östersund, Strömsund.

Projekt ska locka ut i naturen

Sollefteå Sedan i mitten av juni har man kunnat skymta orangemålade träpinnar i naturen kring Sollefteå. Pinnarna är checkpoints och de ingår i Sollefteå kommuns projekt ”Hitta...

Polarbröd ökar med 20 jobb

BREDBYN Fler arbetstillfällen och fler inflyttande till Anundsjö från Älvsbyn. Då i form av ett 20-tal personer. Det är vad maximeringen av bageriets kapacitet i Bredbyn landar...

Talangjakt för unga i Kramfors

KRAMFORS Årets talangjakt i Kramfors blir digital. Syftet är att främst unga ska hitta ett meningsfullt fritidsintresse och då kan en tävling sporra extra. Det handlar om att...

Sollefteå inväntar försvarsbeslutet

SOLLEFTEÅ På fredagen rapporterade Dagens Nyheter om att regeringen (S och MP) och samarbetspartierna i Riksdagen, Centerpartiet och Liberalerna, enats om att återetablera ett...