Onsdag 19 februari 2020

Nordsverige

Ett forum för lastbilschaffisar

Runt 300 lastbilar medverkade i den 12:e Lastbilsträffen i Ramsele 13-14 september. Evenemanget har växt för varje år sedan starten 2008, när ett 40-tal lastbilar ställdes ut.

RAMSELE · Published sep 20, 2019 at 11:15

Anders Sundin är en av dem som håller i trådarna för Lastbilsträffen på hembygdsområdet.

– Det skulle väl gå att få med någon bil till, säger han och beräknar att Lastbilsträffen haft kring 10 000 besökare under dagarna två.

Hela samhället är engagerat, bland annat idrottsföreningen som bidrar med funktionärer.

Peter Hedman och Linus Bortas från Sundborn kom till Ramsele, där de medverkat förr. Peters åkeri, Peter Hedman Oljetransporter AB, kör transporter från hamnen i Gävle till olika platser i Dalarna. Åkeriet har vunnit flera utställningspokaler:

– I fjol tog vi Grand slam, säger Peter. Bland annat utsågs företaget till Lastbilsträffens favorit. Så inför årets resa till Ramsele putsades naturligtvis bilen extra mycket för att glänsa på utställningsområdet:

– Vi tvättade bilen i fyra timmar innan vi åkte hit, berättar Peter. På väg till Ramsele regnade det - men på fredagen lyste regnmolnen med sin frånvaro.

- Det är besvärligt med regn, smutsen släpper från vägarna, säger Peter Hedman.

I Ramsele har Peter fått nya bekantskaper. Han har tidigare bott hos en familj vars son, Totti Örnebjörk, 9, inbjöds att ta en närmare titt på lastbilen som smyckats med pokaler. Totti har dock inga planer på att bli lastbilschaufför:

– Jag ska bli hockeyproffs! säger han.

Roland Öberg, Bjästa, har kört lastbil i 40 år och missar inte Lastbilsträffen. Han uppskattar mest det sociala umgänget yrkeskollegor emellan:

– I går kväll när jag satt och ”surrade” träffade jag en kille som jag kört med för 22 år sedan.

När han satt och pratade med några andra framkom det att kollegan hjälpte honom när han fick punktering för 22 år sedan.

Rolands son, Tony Öberg, anställd på Folke Gustafssons Åkeri i Rundvik var också på träffen, tillsammans med kollegan Urban Frostehag.

– Jag var elva år första gången jag körde lastbil, säger Urban och skrattar.

Jessika Harrysson, Patrik Tjäder, Rickard Svan och Marcus Jakobsson från Söderhamn har bara goda omdömen om Lastbilsträffen:

– Här är trevligt folk och det är bra arrangörer, säger Rickard.

– Det är ett mysigt ställe. Det här är ett avslut för sommaren och sista träffen för året, säger Jessika.

Patrik och Rickard visade flaket på lastbilen som byggts om till boende med sovplatser.

– Det är några finländare här som gjort en bastu på sin bil, säger de.

Simon Berg, som kör för fraktbolaget B&V Göransson i Umeå, besökte Lastbilsträffen för andra gången:

- En väldigt trevlig träff. Det är kul att träffa likasinnade, säger han efter ha klivit ner från taket på förarhytten där han stått och putsat.

Ja, överallt putsades det på bilarna. De tävlades i olika kategorier - exempelvis bärgare, dragbil, flis, tank och bulk.

Men det tävlades också i matlagning: Från årets upplaga av Sveriges Mästerkock i TV 4 deltog Emilia Nilsson, grisbonde från Silsjönäs. Hon bedömde maträtter som deltagare i sex lag tillagat. Vinnare i den tävlingen blev Mercedes från Umeå.

Sonja lotsar till finansiering

SOLLEFTEÅ Sonja Granberg-Olofsson är ny näringslivsutvecklare i Sollefteå kommun, med ett alldeles speciellt uppdrag: – Jag ska arbeta med att hitta finansiering till företag,...

Omtag för skolorna - satsar på skola i Långviksmon

ÖRNSKÖLDSVIK - LÅNGVIKSMON Ett rejält omtag och förslaget att bygga en ny skola i Långviksmon. Den vändningen gör socialdemokraterna i Örnsköldsvik. – Det är vår största nyhet i...

Ny mässa för seniorer planeras

BOLLSTABRUK För andra gången planeras det för en seniormässa på Bollsta Folkets hus. – Första gången var så bra och det kom en hel del och därför vill göra en ny, säger...