Söndag 20 september 2020

Nordsverige

En strålande energikälla för hem och stugby

Stig Tjernberg i Västansjö, i närheten av Ramsele, vurmar för solkraft. Han har installerat fyra stora solpaneler på sin gård - och nyligen fick han klart med ett bidrag från Naturvårdsverket för att sätta upp två ladduttag för elbilar i anslutning till den turistverksamhet han håller på att etablera i Västansjö.

VÄSTANSJÖ · Published aug 6, 2020 at 08:25

Stig Tjernberg är egen företagare inom skogsröjning och har ett slakteri med en verksamhet som benämns "jägarnas leveranser". Tidigare var han bonde och födde upp 120 nötkreatur.

Han har sina rötter i Västansjö, en liten skogsby några kilometer från Faxälven och Storfinnforsens kraftstation.

Där finns gott om skogsmarker och fiskevatten. Stig tycker att det är ett utmärkt andningshål för folk från när och fjärran som under några dagar vill vistas i lugn och naturskön miljö. Därför bygger han nu, tillsammans med några medarbetare, en turistanläggning med tre uthyrningsstugor i toppklass.

– Jag tycker vi har för lite turistverksamhet på vårvintern. Det finns storstadsbor som skulle vilja uppleva en fullmånenatt och en tyst morgon, säger han.

Det finns också möjlighet att beskåda rovdjur, exempelvis björn, från vissa platser och i ett berg vid sjön finns spännande grottor.

Till detta kan läggas vandringsleder i trakten - och Stig hyr dessutom ut mark till en ridskola, vilken också kan ge möjlighet till besök. Så det är ingen brist på aktiviteter i Västansjö med omnejd.

Förutsättningarna att locka besökare bedömer han som goda:

– Nu når vi ut mycket mer via social medier, säger han.

I serviceanläggningen visar han var de två laddningspunkterna ska placeras. De beräknas kosta 56 000 kronor att installera - och Naturvårdsverket bidrar med hälften.

Länsstyrelsen lämnade ett yttrande över Stigs ansökan, och ansåg att den ligger i linje med länets regionala energi- och klimatstrategier.

– Jag har alltid varit intresserad av solceller, säger han och berättar att han skaffade solceller när priserna för dessa var attraktiva för några år sedan.

– LRF hade ett projekt för att få bönder att installera solceller. En konsult gjorde en kostnadsberäkning och 2015-2016 byggde jag solceller i två etapper.

Nästa år är planen att sätta upp vertikala, högeffekltiva, solceller:

– Då blir vi självförsörjande åtta-nio månader om året och kan ta in vintersol på ett mer effektivt sätt.

– De som är intresserade av att installera solceller måste tänka på lagringen, man kan sälja överskottet. Vid klockan 12-13 på dagen kan jag få överskottskapacitet. Men man måste skaffa ett elcertifikat för att kunna sälja överskottet.

När han började använda solceller kunde han få 70-80 öre i kilowattpris när han sålde vidare hos sin elleverantör, men nu har priset sjunkit.

– I början var det generöst, eftersom det var så få som sålde elen vidare, säger han.

Stig Tjernberg kör elbil privat och har en laddare i garaget.

– När vi själva kan lagra ström för att ladda våra elbilar, då blir strömmen värd pengarna! säger han och tycker att regeringen borde ha bättre subventioner för elbilar.

– Elbilar måste subventioneras. De är för dyra nu, anser han och tycler att det måste ta fart med utbyggnaden av laddningsstationer för elfordordon, vilket skulle underlätta för boende på landsbygden att skaffa elbil - men det skulle också gynna turistnäringen eftersom elbilburna besökare kan ta sig till och från på ett smidigare sätt.

I huset där han och hustrun Eva bor finns också en vedkamin, som laddas med björkved.

– Och så har vi jordvärme sedan 20 år, eftersom det finns mark att lägga jordvärme i. Vi har 800 meter slang. Alla bönder har jordvärme! säger han.

Så visar Stig Tjernberg övervåningen på ladugården, vars tak är utrustat med solceller:

– Här inne ska jag ha ett stort visningsrum för solteknik, säger han och pekar över den stora golvytan som gjorts iordning.

När vi själva kan lagra ström för att ladda våra elbilar, då blir strömmen värd pengarna!

Fredrik deltar i mästarkampen

ÖRNSKÖLDSVIK Inspelningarna av den 13:e säsongen av Mästarnas mästare drog igång i fredags. En av deltagarna är Fredrik Lindström, skidskytten från Anundsjö som numera går på...

Sollefteå inväntar försvarsbeslutet

SOLLEFTEÅ På fredagen rapporterade Dagens Nyheter om att regeringen (S och MP) och samarbetspartierna i Riksdagen, Centerpartiet och Liberalerna, enats om att återetablera ett...

Vaccin kostnadsfritt för äldre och riskgrupper

LÄNET I år blir influensavaccinet kostnadsfritt för äldre och riskgrupper i Västernorrland. Tidigare har alla fått betala för sprutan. De nya reglerna har kommit till eftersom...