Söndag 26 maj 2019

Nordsverige

Ellen Tejle vill införa A-märkning för nyheter så de inte bara vinklar på kriminalitet och det negativa. Foto: ISABELL HÖJMAN

Ellen Tejle på BBC:s topplista

När BBC publicerar sin årliga lista över världens mest inspirerande och inflytelserika kvinnor 2018 kniper Undromsbördiga Ellen Tejle en plats. Som andra svensk någonsin.
– Jag är stolt över att få vara med på samma lista som så många andra coola kvinnor.

UNDROM · Published dec 5, 2018 at 11:20

Utmärkelsen får Ellen, vd för mediehuset Fanzingo, för sitt arbete med kampanjen A-märkt som syftar till att synliggöra kvinnor på film.

Jämställdhetsmärkningen ges till filmer som klarar Bechdeltestet där två namngivna kvinnor ska tala med varandra om någonting annat än män. Resultatet syns på hemmaplan.

– Sverige har klivit upp till bäst i världen på att ha kvinnor representerade framför och bakom kameran.

Vägen dit har gått via konkreta förslag på förändringar uppbackat av kloka chefer och där Ellen ”stått för gräsrotsnivån” som hon beskriver saken.

Namnet Tejle i Sollefteå är förknippat med stark vilja och obändig tro på att allt är genomförbart. Uppväxten i Undrom präglades av kulturföreningen Boaton, undomsverksamheten engagerade hela bygden med teater och musik. Det var generationsövergripande mötesplatser där kulturen blandades med meningsfullt arbete.

Därför tvekade hon heller aldrig för utmaningen att överta nedgågna Bio Rio, kvartersbiograf i dödsryckningar och förvandla den till unik kulturarena med filmfrukost och landets första biobar. Tillsammans med Katja Uneborg mottog hon pris för Sveriges bästa alternativa bio. Många fnös åt dem från början. Två unga tjejer utan erfarenhet från filmvärlden.

– Men det är lättare att slå underifrån och överta något som inte kan bli sämre. Och jag tror att allt är möjligt om man får en idé. Då kör jag direkt på handling.

Just nu är hon aktuell i en rykande färsk Hollywood-dokumentär, ”This changes everything”. Där medverkar hon med storstjärnorna Nathalie Portman och Geena Davis. Filmen ska visas i FN och diskuterar dilemmat med en snedvriden kvinnobild i en oerhört mansdominerad filmbransch. Titeln är en ironi och anspelar på tron att NU blir det fler kvinnor i huvdrollerna, men icke.

Motaktioner är viktigt. Därför vill hon införa A-märkning för nyheter så det inte bara fokuseras på kriminalitet som ger en skev bild av verkligheten. Allt är inte så nattsvart som det verkar.

Matnyttigt föredrag

KRAMFORS Stringo i Nyland har med sina fordonslyftare vuxit runt om i världen och lever allt mer på export. Kraven är stenhårda och att hitta rätt kompetens är avgörande för...

Det blir lättare att få ett tillfälligt alkoholtillstånd

RAMSELE I fortsättningen är det lättare för lastbilsträffen och andra tillfälliga arrangemang att få tillstånd att servera alkohol. Det har kommunstyrelsen i Sollefteå beslutat.

Färre länsbor röstar i förtid

LÄNET Allt fler svenskar vill förtidsrösta i EU-valet. Framför allt är det i storstadsregionerna som fler gått till valurnorna i förväg. I glesbygdslänen är utvecklingen den...