Måndag 10 augusti 2020

Nordsverige

Rektor Monika Tirri är mycket nöjd med det nya arbetet som rektor på Edsele friskola. Foto: LENNART LUNDBERG

Edsele friskola satsar framåt

Edsele friskola ser ljust på framtiden. Skolan har precis fått en ny rektor i Monika Tirri. Och hon räknar med att skolan ska ta ytterligare ett kliv framåt.

EDSELE · Published aug 29, 2019 at 17:15

–Det är en fantastisk skola. Det är lätt att arbeta som rektor närman har så bra personal som vi har.

Edele friskola använder sig av den lilla skolans fördelar.

– Vi hinner att se alla elever varje dag, säger läraren Kristian Sjöström.

Denise Häggblom är utbildad stödpedagog och arbetar på friskolan. Hon är den enda i Västernorrland som arbetar som stödpedagog och kan på så sätt vara en resurs där det behövs.

På skolan finns också en skolhund, den tioåriga pudeln Aramis. Hunden sprider ett lugn bland eleverna.

– De som har vissa problem med läsning kan i lugn och ro högläsa för hunden som inte ställer några krav på att allt måste vara helt rätt. Det fungerar mycket bra, berättar Monika Tirri.

Nu håller Anna-Karin Häggblom på att lära upp Athos, också en pudel, som kan ta över när Aramis går i pension.

Hon är övertygad om att hundarna gör stor nytta genom att de sprider harmoni och lugn bland eleverna, vilket också elever kan bekräfta.

I anslutning till friskolan finns också en förskola.

När Nordsverige var på besök utmärkte den sig genom att man kunde tala i normal samtalston utan att något barnskrik och stoj tvingades oss att höja rösterna.

– De små barngrupperna och att skolan och förskolan ligger intill varandra är en stor tillgång.

Däremot finns inget högstadium på Edsele friskola utan eleverna skickas till Ramsele. Monika Tirri ska träffa skolledningen i Ramsele för att se till att övergången blir så smidig som möjligt.

– Det kommer att gå bra när våra sexor börjar sjuan i Ramsele. Det är jag övertygad om.

Skolan jobbar aktivt med att flytta pedagogiken utomhus och samarbetar också med en konstpedagog.​

Protester mot vindkraft

SOLLEFTEÅ Wpd Onshore Valberget AB och Eolus Vind AB vill uppföra 18-22 vindkraftverk på Vaberget, 15 kilometer nordväst om Sollefteå. Arbetsgruppen Rädda Vaberget, som av...

Ikonisk bro blir ett turistnav

NYADAL Ziplinebana under Högakustenbron och en glasad hiss upp till pylonens topp är bara några exempel på idéer hotellägaren Mats Löfroth vill genomföra i Nyadal. I höst drar en...

Bergtagen av naturen

Yttered-Gallsätter Vikten av ett handskrivet brev ska inte underskattas. Det fick landshövding Berit Högman att i eget gemak ta bilen till Sven Sjölanders handikappvänliga berg...

Österåsen utreds igen

SOLLEFTEÅ Nu ska Österåsen återigen utredas. Regionen ska, enligt utredningsdirektiven, istället för rehabilitering - som man arbetar med - satsa på förebyggande vård. Och den...