Torsdag 23 maj 2019

Nordsverige

Bolin visas i Orrenhuset

Formgivaren och konstnären Kjell Bolin slutade sina dagar i Sollefteå. En stad som han bott i under sin ungdom där han bland annat arbetat som servitör på Appelbergs. Nu visas en utställning med hans verk i Orrenhuset i Sollefteå.

SOLLEFTEÅ · Published nov 27, 2018 at 12:55

Här finns några av hans formgivningar. Men också mindre kända verk som litografier och skisser.

På utställningen kan besökarna få möta illustratören, formgivaren och konstnären Kjell Bolin. Han var prisad för sitt arbete som klädskapare, med ett stort intresse och engagemang för bevarandet av trähus, bland annat i Sollefteå. Han var en varm personlighet som uppskattades av alla som träffade honom.

Bolin föddes i Bodums socken 1935, och var verksam i vår kommun åren 2002-200. Efter studierna började han som smörgåsnisse på Fjällsjögården i Backe, fortsatte sedan till Appelbergs och gick därefter en kockutbildning.

Han flyttade sedan till Stockholm och gick bland annat på Beckmans innan han bärjade sin karriär som konstnär och formgiare med framför allt en känsla för textil. tidigt i karriären var han också mönstertecknare vid Strömma Gamlestaden under ledning av Gösta Trädgårdh, han som medgrundare till Beckmans designskola.

Han blev sedan verksam som klädskapare och designer. Kärleken till trä, trädet och till skogen syns i hans skapande.

Han var också engagerad i bevarandet av trähus, bland annat i Sollefteå. Och bilder av numera rivna hus finns med i utställningen. Flera av dessa har tidigare visats på hans utställning ”Ta hand om hus” på arkitekturmuseet på 1980-talet. Denna utställning har även visats på länsmuseet Västernorrland i Härnösand.

2002 flyttade han till Solefteå och tog kontakt med Textilarkviet som han sedan samarbetade med i flera uppskattade utställningar.

Orrenhuset visar hans textiltryck, litografier och skisser i en minnesutställning som pågår till den tionde januari.

Ministern nöjd med länet

SOLLEFTEÅ Det är bra med ett samarbete över blockgränserna. Även om man måste kompromissa och inte får igenom all sig poltik. Det anser landsbygdsminister Jennie Nilsson som...