Måndag 12 april 2021

Nordsverige

En barackstad för vindkraftarbetare oroar boende i Ramsele. Foto: ARKIV

Barackstad i virustider oroar Ramsele

En barackstad vid ishallen i Ramsele, där arbetare på ett vindkraftprojekt i området ska bo och äta, oroar kringboende.
– En barackstad under en pandemi? Hur ska de lösa det? Det är ju att bjuda hit viruset, säger Tryggve Runesson, en av de boende vid ishallen.

RAMSELE · Published apr 17, 2020 at 11:24

Senast den 30 april vill Sollefteå kommun ha grannarnas åsikter om den planerade barackstaden, som är tänkt att inhysa och utspisa personer som ska jobba i en vindkraftpark i området.

Nordsverige har för närvarande ingen uppgift om vilken vindkraftexploatör det rör sig om, men det är inte Björkhöjden som Statskraft äger uppger Statskraft.

Det finns även ett antal andra vindkraftprojekt i gränstrakterna mellan Västernorrland och Jämtland.

– Jag tror att i alla fall några av oss kommer att göra ett gemensamt yttrande, säger Tryggve som har många tankar kring vad som är på gång:

– Det är ett hundratal personer som jobbar skift, så jag kan tänka mig att det handlar om ett par hundra personer som kommer att bo här. Övervägande delen kommer från länder ute i Europa, säger han.

Tryggve lade ut informationen om den planerade barackstaden på en facebooksida - och fick en hel del reaktioner.

Det är speciellt oron kring spridning av virussmitta som framträder i Ramsele. "Tänker man inte på vårt samhälle och dess gamla befolkning? Var ska dessa personer vänad sig vid eventuell sjukdom?" frågar han sig på facebooksidan.

Danska bolaget WMO Site Facility, från Köpenhamnsförorten Ikast, står bakom ansökan om bygglov för barackerna. Det handlar om boendebaracker med köks- och matsalsmoduker som ska sättas upp vid ishallen.

– Barackerna ska vara uppsatta i nio månader eller tills vidare, berättar Tryggve - och även om det sagts att de inte ska sättas upp under pandemin är han lite osäker hur det blir. Barackerna ska nämligen placeras där under en bestämd tid eftersom bygglov är sökt för en begränsad tid.

– Ingen vet ju hur länge pandemin pågår. Men jag tror inte att de kommer att stå där med tomma baracker, säger han.

Fler nyheter från Sollefteå och Ångermanland

Överlevde trots ambulansbrist

GULSELE Tomas Enderlein, 74, i Gulsele, ett par mil från Junsele, såg döden i vitögat den 18 februari i år när han plötsligt drabbades av något som visade sig vara...
Nordsverige rekommenderar