Lördag 18 september 2021

Nordsverige

En barackstad för vindkraftarbetare oroar boende i Ramsele. Foto: ARKIV

Barackstad i virustider oroar Ramsele

En barackstad vid ishallen i Ramsele, där arbetare på ett vindkraftprojekt i området ska bo och äta, oroar kringboende.
– En barackstad under en pandemi? Hur ska de lösa det? Det är ju att bjuda hit viruset, säger Tryggve Runesson, en av de boende vid ishallen.

RAMSELE · Published apr 17, 2020 at 11:24

Senast den 30 april vill Sollefteå kommun ha grannarnas åsikter om den planerade barackstaden, som är tänkt att inhysa och utspisa personer som ska jobba i en vindkraftpark i området.

Nordsverige har för närvarande ingen uppgift om vilken vindkraftexploatör det rör sig om, men det är inte Björkhöjden som Statskraft äger uppger Statskraft.

Det finns även ett antal andra vindkraftprojekt i gränstrakterna mellan Västernorrland och Jämtland.

– Jag tror att i alla fall några av oss kommer att göra ett gemensamt yttrande, säger Tryggve som har många tankar kring vad som är på gång:

– Det är ett hundratal personer som jobbar skift, så jag kan tänka mig att det handlar om ett par hundra personer som kommer att bo här. Övervägande delen kommer från länder ute i Europa, säger han.

Tryggve lade ut informationen om den planerade barackstaden på en facebooksida - och fick en hel del reaktioner.

Det är speciellt oron kring spridning av virussmitta som framträder i Ramsele. "Tänker man inte på vårt samhälle och dess gamla befolkning? Var ska dessa personer vänad sig vid eventuell sjukdom?" frågar han sig på facebooksidan.

Danska bolaget WMO Site Facility, från Köpenhamnsförorten Ikast, står bakom ansökan om bygglov för barackerna. Det handlar om boendebaracker med köks- och matsalsmoduker som ska sättas upp vid ishallen.

– Barackerna ska vara uppsatta i nio månader eller tills vidare, berättar Tryggve - och även om det sagts att de inte ska sättas upp under pandemin är han lite osäker hur det blir. Barackerna ska nämligen placeras där under en bestämd tid eftersom bygglov är sökt för en begränsad tid.

– Ingen vet ju hur länge pandemin pågår. Men jag tror inte att de kommer att stå där med tomma baracker, säger han.

Fler nyheter från Sollefteå och Ångermanland

Sollefteå ska bli tryggare

SOLLEFTEÅ Kommunstyrelsen diskuterade vid senaste mötet hur tryggheten i kommunen ska förbättras. – Vi vill visa att vi tar trygghetsfrågorna på större allvar, säger...
Nordsverige rekommenderar

Lång väntan på hjälpen efter översvämningen

SKORPED I början av augusti skedde översvämningen. Men särskilt snabbt har det inte gått att få verkningarna av översvämningen åtgärdade. – Vi är inne på sjunde veckan nu efter...

Kvinnorna betalar ett högt pris i politiken

LÄNET Hot och hat i sociala medier får toppolitiker att hoppa av sina uppdrag i Västernorrland. Regionråden Lena Asplund (M) och Ingeborg Wiksten (L) lämnar regionpolitiken efter...

Ådalslistan - ett nytt alternativ i kyrkovalet

SOLLEFTEÅ Gunilla Fluur, 68, Näsåker, har jobbat som präst i Svenska kyrkan i 33 år. Som pensionär ger hon sig nu in i kyrkopolitiken i nybildade Ådalslistan som ställer upp med...
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport