Onsdag 3 juni 2020

Nordsverige

Älgarna i Kullberg vadar mot en ny säsong i SVT

Onsdag 15 april är det premiär för andra omgången av SVT:s naturprogram Den stora älgvandringen som utspelar sig vid ett vadställe i Ångermanälven vid Kullberg ovanför Junsele.

JUNSELE · Published feb 16, 2020 at 06:15

I fjol var det premiär för Den stora älgvandringen, där tittaren via utplacerade kameror och drönare kunde följa älgarnas vandring över älven.

I fjol tittades det på älgarnas vandring i SVT Play i mer än tre miljoner timmar!

Dessutom vann SVT med Den stora älgvandringen pris för Årets nyskapande vid Kristallengalan 2019.

– Det blev onekligen en stor och fin succé! säger SVT:s projektledare Johan Erhag.

Tittarna uppskattade det långsamma tempot där älgarna - och en del andra djur som uppenbarade sig framför kamerorna - var enda aktörerna.

Det dröjde dock fem dagar innan första älgarna dök upp i rutan - och inledningsvis fanns det en viss oro över att det skulle bli ett fiasko:

– Mina chefer blev nervösa, men jag visste att det var mycket älg i området, säger Johan Erhag.

I år avser SVT att sända Den stora älgvandringen till den 3 maj - och det finns även internationellt intresse av denna produktion, från bland annat Tyskland och Japan.

– Vi kommer inte att ha någon studio på plats, men vi ska göra ett sammandrag i Go´ Kväll en gång i veckan, säger han.

Johan Erhag berättar att SVT samarbetar med Statens Lantbruksuniversitet (SLU), som har kompetens om älgar och dess beteende.

– Vi märkte tre älgar förra året och kan se hur de rör sig. Två av tre älgar har återvänt till sitt vinterbete lite söder om Junsele. Ett hundratal älgar irrar runt där, säger Johan Erhag.

SVT har också haft stor hjälp av Irene Hägglund och Kjell Mähler, turistföretagare i Kullberg:

– De har gjort egen statistik över älgarna i området, säger Johan Erhag.

Ifjol användes 15 kameror - men utplaceringen av kameror, som förhoppningsvis fångar älgarnas vadande över älven i rätt vinklar, innebär en del utmaningar:

– Största utmaningen är att dra ström genom skogen. Vi drog 10 000 meter kablar i fjol och det kan nog bli 50 procent mer i år.

Kamerorna är utplacerade diskret på flera ställen, utifall någon i allmänheten skulle få för sig att göra någon manifestation i direktsändning.

– Det är inte bara att knalla ut där. Det är dessutom svårare att se älgarna "live", än i teverutan, säger han och berättar att produktionsgruppen lärde sig en hel del från fjolåret.

– Nu vet vi hur vi ska justera kamerorna, och hur älgarna fungerar. Ifjol hände det att älgar blev stingsliga - men vi är inte där för att störa älgarna.

I planerna finns att försöka filma fler djur och företeelser på samma sätt:

– Vi har exempelvis tänkt på järv, men det är inte så lätt att visa bonusdjur. Vi har också haft tanken att man eventuellt kan visa norrsken och en stjärnhimmel, säger Johan Erhag.

Maken gjorde dataintrång innan mordet

SOLLEFTEÅ Den man som åtalats, misstänkt för att ha skjutit ihjäl sin hustru i sängen i parets bostad i Graninge, natten till den 30 januari, gjorde intrång i hustruns dator och...

Hustrun ville skiljas – sköts till döds

SOLLEFTEÅ Mannen och kvinnan hade varit gifta i flera år. De levde tillsammans i en kommun i Norrbotten men för några år sedan flyttade kvinnan till Sollefteå kommun. I höstas...

VIDEO: "Inga tecken på ökning, snarare minskning"

Länet I dag onsdag höll Region Västernorrland en pressträff om bland annat smittoläget, rehabilitering efter covid-19, provtagning och sommarplanering.