Fredag 10 april 2020

Nordsverige

Åke delar med sig av sin gåva

Åke Sjölander i Sollefteå har snidat träfigurer allt sedan han var ung. Nu för han denna konstart vidare som ledare för kurser på ABF.
– Inga förkunskaper behövs för att se vad man kan göra med en kniv, säger Åke.

SOLLEFTEÅ · Published mar 24, 2020 at 06:15

Den onsdagskväll när Nordsverige tittar in på ABF sitter sju snidare runt ett stort bord.

Den åttonde, Ingvar Olsson, hade inte möjlighet att närvara denna afton.

Det är näst sista träffen - men det planeras redan för nästa kurs i höst.

– Det här är femte kursen som jag leder, berättar Åke Sjölander.

Lena Andersson och Karl-Gustav Melandersson lever och snidar ihop.

– Jag gjorde en fiskargubbe och en fågel första terminen, berättar Lena.

– Jag har gjort sjömansmotiv och vraktavlor förut, av material jag funnit vid stränder. Täljt har jag inte gjort förut, säger Karl-Gustav.

Lena tycker det är rofyllt att sätta sig ner och tälja en figur.

Åke Sjölander visar ett fotoalbum där hans snidade figurer finns dokumenterade. Han har humor och fantasi - och det är en nog så viktig ingrediens när figurerna skapas.

Några av hans figurer pryder bordet där kursdeltagarna samlas - och där finner man en riktig snidarklassiker: Gumman med brödkaveln som ilsknat till på sin karl, utrustad med fickplunta.

Där finns också en älg som snokar i den sovande jägarens ryggsäck - och en nyfödd mor med barn i famnen. Pappan uppvaktar den nyfödda med allehanda materiella ting, som mobil-telefon, tv-apparat och dator.

– Det jag har sålt finns på ett museum i Mullsjö. Det var en som åkte runt och köpte upp alster i Sverige, berättar Åke och tillägger att snidandet är en medfödd gåva.

– Jag gjorde mina första figurer kring 1965 när jag var 20 år, säger han och prisar kursdeltagarna:

– Det de har gjort här är fantastiska saker! De är jätteduktiga.

Allt snidande börjar med fyrkantiga modeller, sågade i bandsåg. Utodfrån detta råämne formas figurer med knivar och andra specialverktyg - och förstås med en hel del tålamod.

Skarpt brev till myndighet

SOLLEFTEÅ Migrationsverket glesar ut i asylboendena för att minska risken för smittspridning. Detta har föranlett en sträng skrivelse till Migrationsverket från Sollefteå kommun....

Urkult avvaktar – men planerar för festival

NÄSÅKER I sommar ska den 26:e Urkultfestivalen arrangeras i Näsåker. Coronavirusets utbrott, med tillhörande restriktioner, har gjort att många arrangörer av stora evenemang...

Flyttade på coronasmittad

MELLANSEL Glesare på asylboenden minskar smittspridningen. Det är Migrationsverkets inställning i coronatider, vilket föranlett förflyttning av asylsökande. Därav har myndigheten...