Måndag 10 augusti 2020

Nordsverige

Vinteridyllen Rutberget lockade många till friluftsliv

ÖRNSKÖLDSVIK · Published mar 19, 2020 at 15:15

Mulet och litet blåsigt. Vädret var inte det allra bästa när Nola Motion bjöd på varmkorv samt te och kaffe vid Rutbergshotellet.

Det var många ändå som sökte sig till området med ett snödjup på hela en meter på myrarna. Den obligatoriska frågerundan var lättare än vanligt för de allra flesta.

Tre personer, Stefan Persson, Hanna Persson och Sture Lindblad lyckades allra bäst med genom att få in elva rätt av 12 möjliga. Vinnare blev Stefan Persson som gissade att det var 128 skruvar i burken. Rätt svar där är 113

En helt annan klurig sak var att gissa rätt på avståndet mellan hotellet och den nya grillkåtan. Rätt svar är 20,8 meter och Magnus Gästrin kom närmast genom att gissa 20,4 meter.

Både vinnaren av tipsrundan och vinnaren av avståndsgissningen belönas med var sitt presentkort på 500 kr på en av våra mest populära fritidsbutiker.

Många gör ett berömvärt arbete för att hålla världens enda hotell utan tillåten övernattning i utmärkt skick. Övernattning är däremot tillåten i den invändigt rymliga iglon som i år finns i anslutning till hotellet. Där finns alltid vatten, saft och kex och en sparbössa för dem som uppskattar denna service. Sedan fem år finns också den synnerligen stabil timrade grillkåtan för dem som vill ta med sig något att grilla.

En av dem som fanns på plats hela dagen var förstås Elisabeth Lundkvist. Hon är stugfogde och basar över de 16 stugvärdarna som turas om att hålla rent och snygg på det populära berget.

Friluftsmänniskan Åke Nilsson blev så hänförd över den uppfriskande skidturen på 6,2 km enkel väg från Fälltjäl att han spontant sjöng ”Jag vill tacka livet” acapella i hotellet och fick en välförtjänst applåd som tack.

En användbar och tidig primör att avnjuta

Snacket Nu är det hög tid att använda det rabarber som finns i trädgårdarna. Det finns så mycket gott man kan göra med denna läckra och lättodlade grönsak. Paj, saft, sylt, kompott och...

Kom med solsken till Gullänget

Snacket Vid Svenska kyrkans och PRO Kulturs trivselstund den 16 juni utanför kyrkporten vid Gullängets kyrka kom Pär-Åke Stockberg från Kramfors för att underhålla ett trettiotal aktiva...

Tiotalet deltog i pilgrimsvandring

Snacket ”Föreningen Pigrim i Ångermanland” Bildades på Gålsjö bruk den 18 oktober 1997. Drivande kraft var Björn Eklund han avled 2019. Vi saknar honom och hans engagemang gällande...