Lördag 4 juli 2020

Nordsverige

Andreas Nilsson har något genuint och äkta över sig som stämmer bra med vida viddernas son. Foto: KJELL LARSSON

Viddernas son släpper fram Cacka Israelsson

ÖRNSKÖLDSVIK · Published dec 22, 2019 at 09:15

Andreas Nilsson har på 12 månader skapat sig ett namn som en genuin äkta trubadur och countrysångare inom musikvärlden i Örnsköldsvik.

Jag och många med mig visste inte vem Andreas Nilsson var då han den 23 november 2018 kom till Kom In och sjöng välkända dikter av Dan Andersson. Redan efter första strofen ”Jag väntar vid min mila medan timmarna lida, medan stjärnorna vandra och nätterna gå” var jag såld.

Här stod framför mig en yngling med vildvuxet skägg och svallande hår och sjöng ur hjärtats djup så starkt och personligt att jag blev alldeles matt. Vad skulle jag jämföra med? Inte visste jag, det närmaste jag kom att tänka på var ”Totta” Näslund”. Det äkta, det genuina och lite vemodiga som kännetecknar de vida viddernas söner.

Jag har aldrig blivit less på att lyssna på Andreas, då han sjunger och med sitt berättande för programmen framåt på ett fängslande sätt.

Under hösten har det blivit mer och mer genuin country där rötterna går bakåt till Kris Kristofferson, Johnny Cash och Willie Nelson. Andreas tolkar de tre stora ikonerna så bra att inget i övrigt finns att önska.

Senast det begav sig öppnade Andreas Nilsson portarna för Cacka Israelssons countryinspelningar. Inte har jag tänkt att det är country som jag hör när Cacka sjunger ”Gamle Svarten” och ”En sliten grimma”. När Andreas gör det på sitt sätt så känns det som en ny värld öppnas.

I sitt nya program med äkta country på svenska har Andreas plockat in åtta stycken ”Cacka”, en ”Jailbird Singers” där Andreas hade sin morbror, samt avslutningsvis ”Amerikabrevet” av Ruben Nilsson. Visst är det fantastiskt att det går att sätta ihop ett sådant här bra countryprogram där allt sjungs på svenska och musiken är kvar i den äkta folkmusiken som inte förflackats av dansbandsstuket.

Vad passade då bättre med att knyta åt säcken med än att be Andreas Nilsson ta fram Kris Kristofferssons ”Help me make it through the night”, efter att programmet inletts med ”Frihet” till musiken ”Me and Bobby McGee” av samma kompositör.

Kom med solsken till Gullänget

Snacket Vid Svenska kyrkans och PRO Kulturs trivselstund den 16 juni utanför kyrkporten vid Gullängets kyrka kom Pär-Åke Stockberg från Kramfors för att underhålla ett trettiotal aktiva...

Tiotalet deltog i pilgrimsvandring

Snacket ”Föreningen Pigrim i Ångermanland” Bildades på Gålsjö bruk den 18 oktober 1997. Drivande kraft var Björn Eklund han avled 2019. Vi saknar honom och hans engagemang gällande...

Nordsverige får reklam i Östersund under spaning

Snacket För ca 58 år sedan var jag ute i min hembygd - Vibyggerå - och sålde prenumerationer på Nordsverige. För snart 54 år sedan flyttade jag till Östersund och Jämtland för att bli...

Höga Kustenbron ett av Ångermanlands underverk

Snacket Som en port till Höga Kusten och med en sträckning från Härnösands kommun, över Ångermanälven och till Kramfors kommun ståtar Höga Kustenbron. Det var den 1 december 1997 som Hans...