Tisdag 21 januari 2020

Nordsverige

Andreas Nilsson har något genuint och äkta över sig som stämmer bra med vida viddernas son. Foto: KJELL LARSSON

Viddernas son släpper fram Cacka Israelsson

ÖRNSKÖLDSVIK · Published dec 22, 2019 at 09:15

Andreas Nilsson har på 12 månader skapat sig ett namn som en genuin äkta trubadur och countrysångare inom musikvärlden i Örnsköldsvik.

Jag och många med mig visste inte vem Andreas Nilsson var då han den 23 november 2018 kom till Kom In och sjöng välkända dikter av Dan Andersson. Redan efter första strofen ”Jag väntar vid min mila medan timmarna lida, medan stjärnorna vandra och nätterna gå” var jag såld.

Här stod framför mig en yngling med vildvuxet skägg och svallande hår och sjöng ur hjärtats djup så starkt och personligt att jag blev alldeles matt. Vad skulle jag jämföra med? Inte visste jag, det närmaste jag kom att tänka på var ”Totta” Näslund”. Det äkta, det genuina och lite vemodiga som kännetecknar de vida viddernas söner.

Jag har aldrig blivit less på att lyssna på Andreas, då han sjunger och med sitt berättande för programmen framåt på ett fängslande sätt.

Under hösten har det blivit mer och mer genuin country där rötterna går bakåt till Kris Kristofferson, Johnny Cash och Willie Nelson. Andreas tolkar de tre stora ikonerna så bra att inget i övrigt finns att önska.

Senast det begav sig öppnade Andreas Nilsson portarna för Cacka Israelssons countryinspelningar. Inte har jag tänkt att det är country som jag hör när Cacka sjunger ”Gamle Svarten” och ”En sliten grimma”. När Andreas gör det på sitt sätt så känns det som en ny värld öppnas.

I sitt nya program med äkta country på svenska har Andreas plockat in åtta stycken ”Cacka”, en ”Jailbird Singers” där Andreas hade sin morbror, samt avslutningsvis ”Amerikabrevet” av Ruben Nilsson. Visst är det fantastiskt att det går att sätta ihop ett sådant här bra countryprogram där allt sjungs på svenska och musiken är kvar i den äkta folkmusiken som inte förflackats av dansbandsstuket.

Vad passade då bättre med att knyta åt säcken med än att be Andreas Nilsson ta fram Kris Kristofferssons ”Help me make it through the night”, efter att programmet inletts med ”Frihet” till musiken ”Me and Bobby McGee” av samma kompositör.

Julgransplundring och innebandy lockade många

Snacket Traditionsenlig julgransplundring hölls på Bollsta Folkets Hus under söndagen den 12 januari. Julgransplundringen har blivit en återkommande tradition på Folkets Hus sedan...

Om julens egentliga innebörd

Snacket Vi firar Jul, men vad firar vi egentligen? Vi vet att Jesusbarnet kom till mänskligheten, och herdarna i Betlehem fick höra en ängel proklamera att en frälsare och messias hade...

Viddernas son släpper fram Cacka Israelsson

Snacket Andreas Nilsson har på 12 månader skapat sig ett namn som en genuin äkta trubadur och countrysångare inom musikvärlden i Örnsköldsvik. Jag och många med mig visste inte vem...

Nytt insamlingsrekord för skördefast

Snacket Skördefesterna har antagligen funnits sedan början av 1950-talet. Flera auktionister har under åren svingat klubban. Några kända namn är Sigvard Näsberg och Karl-Evert ”klaveret”...

Mysiga duon Munthers muntrar upp publiken

Snacket Ewy och Bror Munther är sanna glädjespridare vilka med utstrålning, lättsam jargong och stor musikalitet muntrar upp publiken. På Kom In torsdag fjortonde november var vi nästan...