Onsdag 16 oktober 2019

Nordsverige

Trogen musikant på gudstjänsten

KRAMFORS · Published jul 4, 2019 at 14:30

I snart 30 år har Björn Lundin medverkat vid den årliga sommargudstjänsten på Finnmarksgården i Kramfors. På midsommardagen var det dags igen att framföra ett knippe somriga sånger.

–Ja, det har blivit en tradition och en trevlig sådan, säger Björn, som inte är helt säker på antalet år, men räknat fram att det nu var frågan om 27:e eller 28:e gången.

Kramforsprofilen Björn, nyss fyllda 80, har en mångsidig karriär bakom sig. Privat har han bland annat kört buss och varit tjänsteman vid Länstrafiken.

Under många år förekom han i olika  konstellationer av turnerande dansorkestrar. Lill-Svantes, Dan Janzons och Weynerkvartetten var några där han förutom sången även hanterade altsax.

Samt, inte minst, under 20 år gjorde han och Lars Ljungdahl 90 upplagor av det populära programmet Kul i parken. Det är inte många utedansbanor, folkets hus, föreningshus i Ådalen med omnejd med mera där han inte satt sin fot, för att inte tala om alla kyrkor och kapell där han spridit glädje med sina andliga sånger.

Att han även har religiösa sånger på sitt program är något som hängt med sedan barnsben. Både hans mamma och syster var medlemmar i Frälsningsarmén vilket gjorde att han kom att ägna sig en hel del åt deras repertoar.

– Det var mycket sång och musik hemma så jag är uppvuxen med andliga sånger, berättar Björn.

På midsommardagen ackompanjerades han av Per-Åke Stockberg, vilket inte var första gången. Dels har de framträtt tillsammans på Finnmarksgården men även underhållit på bland annat vårdinrättningar, pensionärsträffar  och  spelat på de under senare år så poplära motionsdanserna.

Gudstjänsten leddes av församlingens sommarpräst Thord Hägglund och vikarierande kyrkvärd var Gerd Lidbaum.

Blommornas dag hos Arnäs trädgårdsförening

Snacket Den 24 augusti arrangerades ”Blommornas dag”. Det är en aktivitet som funnits med i programmet under nästan alla år sedan föreningen startades. Blommor samlas in från medlemmarnas...

Livaktiga Svedje IF bjuder upp till dans återigen

Snacket I Gideå ligger Svedjestugan som Svedje IFs klubbstuga kallas. Ute på landet är det inte bara att ropa på andra, utan här måste man ta tag i saker själva. Nu har föreningen väckt...

Vacker solnedgång

Snacket Det har bjudits på vackra solnedgångar på senaste tiden.