Torsdag 21 februari 2019

Nordsverige

Kvällens estradör Lise-Lott Björkman avtackas med en glasros av föreningens ordförande Karin Östman. Foto: BENNE ODÈN

Trivsamt höstmöte för trädgårdsföreningen

ARNÄSVALL · Published nov 22, 2018 at 14:00

Som traditionen bjuder, var det dags för årets höstmöte i Arnäs Trädgårdsförening.

Denna gång hade man inbjudit trädgårdsexperten Lise-Lott Björkman, välkänd trädgårdsexpert hos RST, Riksförbundet Svensk Trädgård och FOR, FritidsOdlingens Riksorganisation.  

Många hade sökt sig till församlingshemmet i Arnäs för att lyssna till ”Trädgårdens växtskydd – de besvärligaste skadegörarna”.

Till vår hjälp finns idag riktigt bra böcker av Maj-Lis Pettersson, varav tex. Trädgårdens växtskydd och Skydda din trädgård.

Förebyggande växtskydd är viktigt, kolla hur dina växter mår och så ofta som möjligt, vilket ger att man kan åtgärda problemen i sin linda. Använd friskt plantmaterial, växelbruk, samodling, förgro och fiberduk. Var rädd om växternas vänner, såsom insekter i form av nyckelpigor, tvestjärtar, getingar och spindlar med flera.

Lise-Lott beskrev även våra ”fiender”, dvs. liljebaggarna, de röda och vackra, gulaktiga klematissteklar, krusbärssteklar, vinbärsgallkvalster, äpplevecklare, fruktmögel, äppleskorv, mjöldagg som mer direktpåverkande och härtill mördarsniglarna och rådjuren.

Mördarsniglarna kollar vi och ”dräper”, på lagom humant vis och när det gäller rådjuren så rekommenderades från publikt håll Trico Garden, ett fårfettsmedel som idag finns på flaska och som visat sig ge ett bra resultat.  

När det gäller bladlössen, så har vi, tro’t om ni vill, inte mindre än c:a 550 arter i Sverige. Till detta har de en enorm förökningsförmåga. Åtgärder - handplocka, kallvatten, såpvatten och växtvårdsmedel och helst tidigt på säsongen.

Sammanfattningsvis ”Ge växten vad den behöver”

Ordföranden Karin Östman hälsade nya medlemmar välkomna och de förärades en påse blomsterlökar. Karin presenterade även föreningens styrelse med de olika kommittéerna samt reseprogrammet.

Fikakommitténs kulinariska pastasallad, kaffe med kaka och lotteri kompletterade kvällen.

Sven-Rogers kom till Rosenbacken

Snacket Det blev en hellyckad fredagseftermiddag på Träffpunkten Rosenbacken den 8 februari då Sven-Rogers spelade dansmusik i drygt en timme. Lite grann gammaldans, men mest modernt. -...

Vintern är underbar

Snacket Vilken underbar vintermorgon och vinterdag. Kliva upp och göra en värmande och mysig brasa. Gå ut och hämta in tidningen och mera ved, titta på röken ur skorstenen och även...

Vitt dominerar färgmässigt

Snacket Den dominerande färgen ute i naturen är nu vitt, vitt, och vitt. Snöfall hela helgen, men också en bra helg att förflytta sig i naturen på den mycket fluffiga snön med hjälp av...

Grönland i fokus på RPG-träff

Snacket Grönland är fem gånger så stort som Sverige. Istäcket över större delen av ön mäter 1,5 kilometer i tjocklek i snitt. Folkmängden uppgår till cirka 56 000 invånare vilket är...

Fick lära sig mer om Armenien

Snacket Armenien är ett litet land som blev självständigt så sent som 1991 när Sovjetunionen föll samman. Ett litet kristet land med 2,5 miljoner invånare innanför nationens gränser men...