Fredag 13 december 2019

Nordsverige

Tredje Taubeaftonen trots storm

ARNÄSVALL · Published nov 30, 2019 at 09:15

Efter att Gösta Johansson med sina Drängkammarmusiker Lars-Åke Larserud och Lars Olofsson under fjolåret kört två fullsatta Taubeaftnar, blev den tredje halvbesatt då den olyckligt hamnade mitt i vinterns första snöoväder.

Nåväl drygt 30 personer trotsade vädergudarna och bänkade sig i Arnäs Hembygdsgård för att tillsammans med allsångsledaren CH Jonsson sjunga ett urval ur Evert Taubes visskatt.

Publiken fick veta hur visorna kom till ur verkliga livet, där Evert Taube oftast hämtade sina underlag.

Just förståelsen av texterna är en stor del av behållningen vid Taubeaftnarna. Evert hade alltid en tanke bakom det han skrev och det fick vi med Gösta Johanssons hjälp på ett hänförande sätt ta del av.

Evert Taube bedrev även opinionsbildning som när han mycket känslomässigt lade sig i debatten att bevara Vindelälven oreglerad. I ett svavelosande brev till Tage Erlander sjöng han ut för kung och fosterland.

Så när allt var över och älven räddad, kom ”Änglamark” till 1971. Den fick sätta punkt för Everts skrivande av drygt 200 visor.

Evert Taubes visskatt är odödlig och lever vidare i bästa välmående. Förhoppningsvis kommer det en vår i år också och då kan det bli tillfälle att sjunga in våren med ”I Roslagens famn på den blommande ö” ur Calle Schewens vals.

Ingen kan som Evert Taube kunde beskriva den svenska sommaren så vackert att man vill dansa till solen går opp!

Mysiga duon Munthers muntrar upp publiken

Snacket Ewy och Bror Munther är sanna glädjespridare vilka med utstrålning, lättsam jargong och stor musikalitet muntrar upp publiken. På Kom In torsdag fjortonde november var vi nästan...

Fågelprakt i vinterskogen

Snacket Olika dagsutflykter kring Brunflo såväl som Sundsjöåsen mellan Brunflo och Rissna och Kalmarskogen utanför Östersund gav upphov till fina bilder som minnen.

Katten Musse firar jul

Snacket Vår katt Musse tänder ljus lagom till 1:a advent.