Torsdag 19 september 2019

Nordsverige

Svängde med Sven-Ingvars låtar

ÖRNSKÖLDSVIK · Published maj 23, 2019 at 17:00

Fullsatt och stående ovationer efter drygt två timmars hårt arbete på Folkans scen. Bättre än så kan det inte bli. Men så var det när Västansjö manskör i söndags gav en bejublad Sven-Ingvars-konsert under Sara Karlsson säkra ledning.

Sara Karlsson jobbar själv intensivt som körledare och har förmågan att ge energi till kören. Alla gav järnet och litet till och resultat blev både njutning för örat och show som ledde till applåder och skratt.

Västansjö manskör är Örnsköldsviks enda manskör och ger inte särskilt många konserter per år. Men tydligt är att kören blir mer och mer uppskattad under Sara Karlsson fasta ledning. Julkonserten i Själevad var också utsåld.

– Hon har kört väldigt intensivt med oss inför det här framträdandet, sa Nils Olov Landfors efter hårdkörningen på Folkans scen.

Kören sjöng som inledning en egen komponerad hyllning till damerna med namnet Övikstöserna. Som andra låt kom sedan en av Sven-Ingvars allra bästa ”Säg inte nej, säg kanske kanske”, med komp från Stefan Sjölander, elgitarr, Tomas Johansson, trummor och Nicklas Vigren, bas.

Sedan blev det full fart. Som tredje favorit kom ”Min gitarr” som förknippas med Sven-Ingvars mer än de flesta andra låtarna i hans rika produktion. Givetvis var publiken med på noterna. Många hör till den övre medelåldern men det var också många i 40-årsåldern vilket är ovanligt på kulturevenemang litet varstans i Sverige.

”Kristina från Vilhelmina” och givetvis ”Byns enda blondin” är andra säkra kort som i Västansjökörens arrangemang gick hem hos publiken. En publik som också fick veta att Sven-Ingvars bildades i Grums kommun i Värmland 1956. Sven-Erik Magnusson var född 1942 och avled i mars 2017.

”Två mörka ögon”, ”Fröken Fräken” och ”Ett litet rött paket med vita snören” är också melodier som är starkt förknippade med Sven-Ingvars.

Mindre känt är kanske att han också skrev ”Önskebrunnen” och ”Aurora Vallin” och en del andra låtar som inte är lika starkt förknippade med honom. Alla lämnade Folkan med ett leende på läpparna. Det var en riktigt fin konsert som visar att lokalt producerad väl genomarbetad kultur går hem hos publiken.

Vacker solnedgång

Snacket Det har bjudits på vackra solnedgångar på senaste tiden.