Tisdag 26 januari 2021

Nordsverige

När frost och nysnö fastnat på ”Soluppgång” ger det en extra utsmyckning så här års. Foto: LARS SJÖDIN

”Soluppgång” lyser upp med konstnärlig känsla

BOLLSTABRUK · Published dec 17, 2020 at 13:15

Sedan drygt två år tillbaka finns konstverket ”Soluppgång” att beskådas i Bollstabruk. Det är konstnären Mats de Vahl, Nyhamn, Bjärtrå, som av Bollstabruk intresseförening fick i uppdrag att göra ett större konstverk.

Placeringen är på den tomt intill Tunsjövägen och Riksväg 90 där det tidigare stod ett hus som inrymt både Sohlens klädesaffär, försäkringskassa och en del andra verksamheter genom åren. Huset revs när ombyggnaden av vägen gjordes för några år sedan.

Kramfors kommun som nu äger tomten har upplåtit marken för ändamålet. Bollstabruk intresseförening tyckte att grönområdet skulle få någon form av utsmyckning och idén om ett konstverk blev verklighet.

Konstnären fick fria händer med utformningen men att industrihistorien på något vis skulle finnas med.  En belysning har monterats inne mellan stålplåtarna och ger en fin kontrast till de olika motiven under den mörka delen av dygnet.

Bollstabruk intresseförening har med bidrag från SCA, PEAB och privata donationer finansierat projektet. Konstverket har fått stor uppmärksamhet sedan det invigdes 2018 och får nog betraktas som ett av de finare i Kramfors kommun.

Mats de Vahl kallar verket för Soluppgång och beskriver det så här. ”Skulpturen består av tre delar som är uppbyggda av järnplåt.

Den första delen beskriver historien med masugn och brädgård. Mittensektionen med älven som varit en förutsättning i den tidigare hanteringen av timret. Den tredje delen är en soluppgång i landskapet där solen representeras av en sågtrissa”.

Strålande skön solnedgång i vinterlandskapet

Snacket Blott fem minusgrader och ett snöigt landskap i Brunflo. Då bjöd himlen på ett vackert skådespel vid solnedgången.

När elgitarrerna gjorde entré i byn - via posten

Snacket Min första ”hårresande” musikupplevelse var 1959. Ut ur radions högtalare strömmade något så bra, att jag rös på hela ryggen av välbehag. Låten var King Creole och sjöngs av Elvis...

Försupen akademiker finner Gud

Snacket I tonåren satt jag vid en vidsträckt sjö i finska Lappland med finsk öl i näven, Lapin Kulta vad annars, och betraktade solnedgången som smekte vattenytan innan den sjönk ner i...