Söndag 20 oktober 2019

Nordsverige

Rustade för bärsäsongen

Backe - Rossön · Published aug 22, 2019 at 14:10

Ett upprustat och ombyggt motell, hyreshus samt ålderdomshem inköpt av ett bärföretag tar emot 250 thailändska bärplockare samt 45 bussar i Backe och Rossön.

– Det är thaipersonal som sköter matlagningen och mekandet med bussarna. Bussarna är både försäkrade och besiktigade, berättar Ulf Eliasson.

Eliasson berättar vidare att bärplockarna hyrs genom ett bemanningsföretag så de betalar thaiskatt samt att bärföretaget står för mellanskillnaden till garantilönen som ligger på cirka 23.000kr ifall det skulle vara ett dåligt bärår.

De thailändska bärplockarna kommer att få västar att ha på sig samt att man upplyser bärplockarna om allemansrätten. Med andra ord inget skräp i naturen. 

Bärplockarna är nästan uteslutande risbönder som här har en chans att tjäna lite pengar.

– Den svenska kronan är just nu väldigt svag och vi får se om detta är något som det blir en fortsättning på, sjunker dessutom det thailändska myntet bathen ännu mer kanske det inte är lönt för bärplockarna att komma hit kommande år, avslutar Eliasson.

Blommornas dag hos Arnäs trädgårdsförening

Snacket Den 24 augusti arrangerades ”Blommornas dag”. Det är en aktivitet som funnits med i programmet under nästan alla år sedan föreningen startades. Blommor samlas in från medlemmarnas...

Livaktiga Svedje IF bjuder upp till dans återigen

Snacket I Gideå ligger Svedjestugan som Svedje IFs klubbstuga kallas. Ute på landet är det inte bara att ropa på andra, utan här måste man ta tag i saker själva. Nu har föreningen väckt...

Vacker solnedgång

Snacket Det har bjudits på vackra solnedgångar på senaste tiden.