Tisdag 16 juli 2019

Nordsverige

Ombordstigning på Abramssons Buss efter att Lage Dahlqvist prickat av. Foto: Arkiv/Kjell Larsson

Riktigt bussig bussguide

ÖRNSKÖLDSVIK · Published mar 21, 2019 at 09:15

Det sägs att vägen är viktigare än målet. Må så vara, men med Lage Dahlquist som reseguide på Abramssons Buss är i alla fall resan halva nöjet.

Lage är en påläst reseledare med ett gott minne, som han har stor nytta av i oförutsedda situationer. Blir det minsta oro i bussen så greppar Lage mikrofonen och lugnet lägger sig ögonblickligen.

Bussig och snäll är Lage, men för den skull råder ändå ordning och reda.

Jag åkte med Abramssons Buss på en danskryssning på Cinderella då Vikingarna med Christer Sjögren skulle uppträda den 21 februari.

På bussen varvade Lage sitt småprat med passande musik. Lage värdesätter den lokala närproducerade musiken, så det blev en hel del Ronnie Sahlén, Sven-Rogers, Ola & Jag, Mammas Salonger och Thor Görans.

Till det så blev det nostalgi utflykter med kända band för oss som kommit upp i åren.  Cool Candys, Yngve Forsells och Max Fenders för att ta några exempel.

Det är klart att Olle Norell och Erik Thörnqvist håller än idag, så det blev både ”Bröderna Byström” och ”Grundskolan” från skivan som kom ut då Örnsköldsvik fyllde 100 år 1994.

Nu blev ju målet helt magiskt. Vikingarna med Christer Sjögren var för kvällen återförenade efter 8 månaders uppehåll. 1400 personer stod packade som sardiner i en sardinburk och lyssnade, hoppade, applåderade och vinkade i nittio minuter.

Bland det värsta jag varit med om fick jag veta efteråt av en leende kapellmästare (Erik Lihm). Han sken som sola i sin hemstad Karlstad. 

Vikingline var så nöjda, så på stående fot fick Vikingarna en inbjudan att komma tillbaka i höst. Håll ögonen öppna, så ni inte missar den resan med världens bussigaste bussguide.

Vackerlandet håller öppet hus

Snacket Vid styrelsemöte den 14 maj planerade styrelsen för att välkomna besökare till Byströms släktgård östra Högland, lördagarna 27 juli och 24 augusti. Högland ligger ca 2,8 mil...

Präster och diakoner välkomnades

Snacket Härom helgen välkomnade Härnösands stift fyra präster och fyra diakoner till tjänst i Svenska kyrkan. De vigdes i Härnösands domkyrka vid en högtid som leddes av biskop Eva...

Lyste upp på Pionens Dag

Snacket Den 18 juni är Pionens Dag. Pioner är tåliga och tacksamma trädgårdsblommor som sedan en handfull år tillbaka ståtar med en egen förening i Sverige med syfte att sprida kunskap om...

Trivsam ton för yogaavslutningen

Snacket På onsdagskvällen, närmare bestämt den 5/6 hölls terminsavslutning på vårterminens öppna yogaklassers vid Sitaram Yoga Shala i Forsed och med ledaren Linda Engström Yoga till...

Många nya i styrelsen för HSB Tjäderby i Bredbyn

Snacket HSB i Bredbyn ligger väldigt centralt vid toget, med bara knappt hundra meter till de närmaste grannarna Hälsocentral och tandläkare och nära till matvaruaffärer. De två...