Tisdag 23 april 2019

Nordsverige

Ombordstigning på Abramssons Buss efter att Lage Dahlqvist prickat av. Foto: Arkiv/Kjell Larsson

Riktigt bussig bussguide

ÖRNSKÖLDSVIK · Published mar 21, 2019 at 09:15

Det sägs att vägen är viktigare än målet. Må så vara, men med Lage Dahlquist som reseguide på Abramssons Buss är i alla fall resan halva nöjet.

Lage är en påläst reseledare med ett gott minne, som han har stor nytta av i oförutsedda situationer. Blir det minsta oro i bussen så greppar Lage mikrofonen och lugnet lägger sig ögonblickligen.

Bussig och snäll är Lage, men för den skull råder ändå ordning och reda.

Jag åkte med Abramssons Buss på en danskryssning på Cinderella då Vikingarna med Christer Sjögren skulle uppträda den 21 februari.

På bussen varvade Lage sitt småprat med passande musik. Lage värdesätter den lokala närproducerade musiken, så det blev en hel del Ronnie Sahlén, Sven-Rogers, Ola & Jag, Mammas Salonger och Thor Görans.

Till det så blev det nostalgi utflykter med kända band för oss som kommit upp i åren.  Cool Candys, Yngve Forsells och Max Fenders för att ta några exempel.

Det är klart att Olle Norell och Erik Thörnqvist håller än idag, så det blev både ”Bröderna Byström” och ”Grundskolan” från skivan som kom ut då Örnsköldsvik fyllde 100 år 1994.

Nu blev ju målet helt magiskt. Vikingarna med Christer Sjögren var för kvällen återförenade efter 8 månaders uppehåll. 1400 personer stod packade som sardiner i en sardinburk och lyssnade, hoppade, applåderade och vinkade i nittio minuter.

Bland det värsta jag varit med om fick jag veta efteråt av en leende kapellmästare (Erik Lihm). Han sken som sola i sin hemstad Karlstad. 

Vikingline var så nöjda, så på stående fot fick Vikingarna en inbjudan att komma tillbaka i höst. Håll ögonen öppna, så ni inte missar den resan med världens bussigaste bussguide.

Gult band med foderbalar

Snacket De här vackert staplade ensilagebalarna står på Idbyåkern vid Myra äggbod i Banafjäl. Det blå balarna står för sponsring av prostatacancerforskningen. Men de gula? Någon påstår...

Hembygdsföreningens årsmöte

Snacket Det var ett 35 tal medlemmar som hade mött upp till årsmöte för Anundsjö hembygdsförening den 27 mars på Bredbyns Gästgiveri. Årsmötet inleddes med fika och musik av Gun-Marie...

Medlemsmöte i Gottne

Snacket Medlemmar i PRO Mo samlades till medlemsmöte den 13/3 på Föreningsgården i Gottne   Ordförande Ernst Bergman hälsade de välkommen och SångkörenTontykt från Husum...