Måndag 17 februari 2020

Nordsverige

Riksmötet hölls i Örnsköldsvik

ÖRNSKÖLDSVIK · Published okt 4, 2019 at 15:15

STA är föreningen som vill öka intresset för vackrare och intressantare trädgårdar bland annat genom kunskap i odling. Hur man exempelvis sår, sticklingsförökar och planterar för bästa resultat. Bästa miljö för plantorna ger bra resultat.

Föreningen består av 24 kretsar i Sverige och varje sommar är det någon krets som anordnar ett Riksmöte.

I år var det Ångermanlandskretsen som arrangerade årets Riksmöte i 3 dagar. Vi hade satt en gräns på 300 deltagare, och så många förväntansfulla medlemmar deltog i olika aktiviteter.

Riksmötet utgick från Fjällräven Center där vi bland annat hade vårt kansli, lunch, middag, stort lotteri, växtmarknad och utgångspunkt för bussarna som skulle skjutsa runt deltagarna till några av våra medlemmars fina trädgårdar.

På fredag när de flesta anlände till Ö-vik fanns det möjlighet att besöka och bli guidad i Hans Hedberg Museum, Parkvandring och Stadsvandring i Majs fotspår.

Dagen avslutades med mingel och buffé på First Hotell Statt. Där bjöds det på en fantastisk meny med utgångspunkt, norrländskt och närodlat. Det hade kockarna verkligen lyckats med. Deltagarna sa att de nog aldrig tidigare fått så god mat på ett Riksmöte.

Lördag fylldes 6 bussar med deltagare som skulle få besöka 14 medlemmars fina trädgårdar från kl. 8.00 – 16.30. runt Ö-vik. Varje buss besökte 5 trädgårdar och fika samt lunch intogs i någon trädgård.
Och till fikat hade vårt lokala företag Polarbröd skänkt mackor och brödpåsar till alla som verkligen blev uppskattade.

Lördagskvällen avslutades först med mingel och lottförsäljning därefter en stor buffé på Arenan. De fick smaka på en minibit surströmming så att de inte ska glömma oss i Norrland.

Men innan kvällen var slut så måste ju lottdragning ske av det stora lotteriet.  Och det är ju trädgård för hela slanten när det gäller ett STA Riksmöte. Många fina vinster hade skänkts till detta.

Söndag åkte 1 buss till Köpmanholmen och blev guidad runt i Herrgårdsparken och de 5 andra besökte ytterligare 2 trädgårdar på förmiddagen innan det var dags för en stor växtmarknad utanför Arenan. Ja den kan man inte hoppa över på ett Riksmöte. 16 tillresta och lokala säljare från hela landet deltog. Det blev en fantastiskt fin växtmarknad. Många unika rariteter hittade nya ägare. Det gällde att hålla sig framme om man ville få tag i en efterlängtad växt.

Vår krets hade också ett lotteri som sålde slut väldigt fort. En del av vinsterna var skänkta av säljarna.

Synd på er som missat det besöket.

Oj vad 3 dagar går fort! Jag hade velat visa mer av vår natur här i Höga kusten.

Men tiden är ju begränsad så man får välja vad vi tror att medlemmarna ville uppleva. Hoppas att de fick mersmak att besöka vår del av det vackra som Sverige har att erbjuda. Alla är så välkommen hit igen till Ångermanland.

Jag säger stort tack till er som deltog.

STA är Sällskapet Trädgårdsamatörerna

STA = Sällskapet Trädgårdsamatörerna.
Amatör av franska amateur (från latinets verb amare, ”en som älskar” är en person som ägnar sig åt en verksamhet av eget intresse utan att ha det som yrke-motsats professionell.)

Avloppsvatten kan visa missbruk

Snacket Länsstyrelsen planerar att genom analyser av avloppsvattnet kartlägga var missbruket av narkotiska preparat är som störst i länets sju kommuner. Det berättade Anna Karlsson,...

Släktforskarföreningen träff gav inblick i skogen

Snacket Ramsele Släktforskarförening hade en medlemsträff onsdagen den 22:a januari på Forskarcentrum. Laila Persson visade ett bildspel som hon sammanställt från Ramsele med omnejd....

Mild vinter men inte utan vackra konstverk i is

Snacket När man pratar om blommor så tänker man förmodligen på vår och sommar. Men det finns ju också blommor på vintern i form av isblommor, som här på mina fönster på altanen.  Att man...

Skridskor ett alternativ denna snöfattiga vinter

Snacket Här kommer några läsarbilder från Hamnen och Badhusparken i Östersund. Inget bra vinterväder för skidåkning, men isarna ligger blanka och fina på Storsjön och många andra sjöar....

Gav god bild av lokala författare

Snacket Härnösand var tidigare känd som Norrlands Aten tack vare att det var en lärdomsstad av stora mått i norra Sverige. Det är fortfarande något som gäller när det gäller antalet...