Lördag 24 juli 2021

Nordsverige

Pimpelfiske i Artedis födelsebygd

BREDBYN · Published apr 14, 2021 at 17:01

Solen sken, isen låg spegelblank och det var sju plusgrader i torsdagen den 25 mars då SFK Storfiskarna arrangerade det numera årliga pimpelfisket för skolbarn.

Förväntansfulla elever från Anundjsöskolan promenerade en dryg kilometer till Bredbytjärnen i Bredbyn.

Många hål i isen visade att SFK Storfiskarnas fem volontärer kommit i förväg och borrat upp tillräckligt många hål för att räcka till de drygt femtiotalet skolbarnen från årskurserna 4-6.

Några förbipasserande lokalinvånare uttryckte sitt gillande över att barnen får fiska på skoltid tillsammans med sina skolkamrater.

– Fyrorna tyckte det var roligt att få pimpelspön, de blev förvånade att de skulle få ett var och ta med hem. Det var inte alla som hade testat pimpelfiske förut. De fick tips av de som har erfarenhet. Fikat är såklart roligt att plocka fram. De insåg att det behövs tålamod men lika roligt att gå runt och kolla på kompisar. En härlig eftermiddag tyckte vi i fyran, säger läraren Anna-Karin Byström.

– Det var roligt att vara bland de enda som fick fisk, av över 50 stycken barn, säger Edvin Jonsson i åk 4 och Texas Posti i åk 5 håller med.

– Man trodde inte att man skulle få någon fisk alls, säger båda.

Dagen kunde onekligen sammanfattas som en lyckad sådan.

– Jag tyckte att det var en toppendag, solens strålar värmde gott och barnen hade kul. En eloge till Sportfiskarna Sverige och SFK Storfiskarnas  Lennart Forsberg med medhjälpare som gjort denna dag möjlig, säger Helena Nilsson, en av lärarna.  

Lennart Forsberg från SFK Storfiskarna Örnsköldsvik, å sin sida, uttryckte sin stora belåtenhet med barnens uppförande.

– Inte ett enda skräp fanns kvar på isen när alla gått hem, de skötte sig mycket bra, då känns det roligt att arrangera fiskeaktiviteten Klassdraget för dem, berättar Lennart.

Några elever ville inte sluta fiska, utan dröjde sig kvar en bra stund efter planerad sluttid.

Den strategin lönade sig för Charlie Kristoffersson i åk 6, som berättade för mig att han drog upp en liten mört, strax innan han packade ihop och drog sig hemöver.

Väntans tider för odlade och efterlängtade nypärer

Snacket Nu är potatisen sedan ett tag tillbaka satt och nermyllad hos Knut-Erik Eriksson, Lillboda, Torpshammar, Medelpad. Så nu väntar denna 91 åriga pigga och alerta ”supergubbe” på...

Farlig situation blev en fin naturupplevelse med älg

Snacket En fin naturupplevelse på E 45:an i Jämtland mellan Tandsbyn och Fåker ett tjugotal meter framför min bil. En älgko med en nyfödd älgkalv springer över  vägen. Under denna tid på...

Är detta månne Kramfors egen rekordstora stubbe

Snacket Är det här Kramfors största stubbe? Svårt att veta, men stor är den. Närmare bestämt cirka 1,5 meter i diameter. Trädet fälldes som ett led i den upprättade trädvårdsplanen på...
Sport