Lördag 4 juli 2020

Nordsverige

Jesus himmelska uppdrag var att frälsa mänskligheten från dess synder, ordet frälsa är detsamma som att rädda. Foto: PRESSBILD

Om julens egentliga innebörd

ÅNGERMANLAND · Published dec 24, 2019 at 09:15

Vi firar Jul, men vad firar vi egentligen? Vi vet att Jesusbarnet kom till mänskligheten, och herdarna i Betlehem fick höra en ängel proklamera att en frälsare och messias hade blivit född, och dessa herdar fann och såg Jesusbarnet i krubban.

Han kallas också för Immanuel, vilket betyder ”Gud med oss”, Gud som blev människa.

Men vad innebär att Frälsaren, Messias hade kommit? När vi läser i Bibeln om detta Jesusbarnets fortsatta historia så visar det sig att Jesus himmelska uppdrag var att frälsa mänskligheten från dess synder, ordet frälsa är detsamma som att rädda.

Det visar sig också genom Jesu undervisning att alla människor står i skuld inför Gud, alla människor tycks ha ett inre gift som åstadkommit oerhört lidande världshistorien igenom.

Det omoderna ordet ”synd” kan beskrivas med många ord, som girighet, hat, själviskt utnyttjande av andra, avund, högmod, lögn och förtal, listan kan göras mycket längre och det är uppenbart, vem är inte skyldig på denna jord?

I himlen hos Gud råder fullkomlighet, idel godhet och gränslös kärlek, ja, helighet. Jesus uppdrag var att rädda oss från vårt eget inre gift så vi kan få evigt liv i Himlen.

Hur gick Jesus tillväga i sitt räddnings-uppdrag? Bibeln beskriver hur Jesus på Korset tar på sig alla människors synder. Han var som en gigantisk magnet på Korset, där Han sög till sig all värdens och alla människors synder i alla tider. När Jesus led och dog på Korset så försonade Han oss alla med Gud så att vi blir förlåtna all vår synd.

Bibeln talar nämligen om att Jesus tog vårt straff för vår synd istället för oss. Om vi begår brott i samhället, stjäl en bil, misshandlar, smugglar knark osv så blir det rättegång och därefter en dom och ett straff, det är så rättvisa fungerar och så bevaras samhället. Men Jesus tog alltså vårt straff på sig istället för oss för att vi ska bli frikända och benådade, ja, ”räddade” på räkenskapens och domens dag och istället ha tillträde till det eviga livet i Himlen.

På 3:e dagen uppstod Jesus från de döda, vilket innebär att Jesus lever och vi med Honom, i frälsningen ingår en ”andlig pånyttfödelse” genom Guds Ande, där du får andligen umgås med Jesus. Han fyller dig med sin frid och kärlek och mättar ditt innersta såsom inget annat förmår.

Jesus blir alltså inte kvar vare sig i krubban eller på korset, ty Han lever och har lovat att vara med dig i alla dina dagar. Detta är evangelium och det Julen egentligen handlar om.

Bibeln förklarar att frälsningen, den ”himmelska biljetten” är given fritt av Guds nåd, vi kan inte förtjäna det genom goda gärningar eller gott leverne, vi kan inte blidga Gud och så kvittera ut våra synder. Det Gud kräver är att vi vänder om till Honom och tror på Jesus och det Han gjort på Korset. För oss alla, till oss alla så är Jesus Guds frälsningsgåva, Guds”julklapp” för dig som väljer att tro, och tar emot, God Jul...

Kom med solsken till Gullänget

Snacket Vid Svenska kyrkans och PRO Kulturs trivselstund den 16 juni utanför kyrkporten vid Gullängets kyrka kom Pär-Åke Stockberg från Kramfors för att underhålla ett trettiotal aktiva...

Tiotalet deltog i pilgrimsvandring

Snacket ”Föreningen Pigrim i Ångermanland” Bildades på Gålsjö bruk den 18 oktober 1997. Drivande kraft var Björn Eklund han avled 2019. Vi saknar honom och hans engagemang gällande...

Nordsverige får reklam i Östersund under spaning

Snacket För ca 58 år sedan var jag ute i min hembygd - Vibyggerå - och sålde prenumerationer på Nordsverige. För snart 54 år sedan flyttade jag till Östersund och Jämtland för att bli...

Höga Kustenbron ett av Ångermanlands underverk

Snacket Som en port till Höga Kusten och med en sträckning från Härnösands kommun, över Ångermanälven och till Kramfors kommun ståtar Höga Kustenbron. Det var den 1 december 1997 som Hans...