Fredag 3 juli 2020

Nordsverige

Operan fångade och tilltalade vår skribent som öppnar upp för fler operaföreställningar framgent. Foto: PIXABAY

När operan fångade mitt intresse

SOLLEFTEÅ · Published mar 19, 2020 at 08:15

Inte ofta jag blir lyrisk nu för tiden. Men det hände i lördags.

På Hullstagård i Sollefteå. I tio år har man där visat operaförställningar i direktsändning från Metropolitan i New York, fyra gånger per år.

Matinéföreställning. Hundratusentals människor i stora delar av världen ser föreställningen samtidigt, på samma sätt som i Sollefteå.

Härom veckan fick vi se operan Agrippina. Handlingen i stort: Agrippina jobbade stenhårt på att få sin son Nero att bli Roms nästa kejsare. Och det var en häftig upplevelse.

Operan är den äldsta som nu spelades på The Met, från 17-hundratalet. Det var en föreställning full av intriger, manipulationer, kärleksrelationer och politik. I modern tappning. Händels musik var helt igenom njutbar. Och skådespeleriet! Lysande och fullt av humor. Agrippina sjöngs av Joyce Didonato men även Brenda Rae, Kate Lindsey, Iestyn Davies, Duncan Rock och Matthew Rose gjorde sina roller på ett briljant sätt. Jag har aldrig tidigare hört så många sjunga höga C. Och det på ett återhållsamt, uttrycksfullt sätt. Njutbart.

För att inte tala om dansarna och koreografin. Så spännande att se. Så kreativa och underhållande. Kulisserna har imponerat på mig varje gång. De är så sparsmakade och komplicerat enkla. De är värda att ses bara de. Imponerande.

Jag skulle vilja kalla föreställningen musikteater istället för opera. Om det är ett trendbrott, kommer jag att se Maria Stuart i maj.

Kom med solsken till Gullänget

Snacket Vid Svenska kyrkans och PRO Kulturs trivselstund den 16 juni utanför kyrkporten vid Gullängets kyrka kom Pär-Åke Stockberg från Kramfors för att underhålla ett trettiotal aktiva...

Tiotalet deltog i pilgrimsvandring

Snacket ”Föreningen Pigrim i Ångermanland” Bildades på Gålsjö bruk den 18 oktober 1997. Drivande kraft var Björn Eklund han avled 2019. Vi saknar honom och hans engagemang gällande...

Nordsverige får reklam i Östersund under spaning

Snacket För ca 58 år sedan var jag ute i min hembygd - Vibyggerå - och sålde prenumerationer på Nordsverige. För snart 54 år sedan flyttade jag till Östersund och Jämtland för att bli...

Höga Kustenbron ett av Ångermanlands underverk

Snacket Som en port till Höga Kusten och med en sträckning från Härnösands kommun, över Ångermanälven och till Kramfors kommun ståtar Höga Kustenbron. Det var den 1 december 1997 som Hans...
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport