Fredag 10 april 2020

Nordsverige

Operan fångade och tilltalade vår skribent som öppnar upp för fler operaföreställningar framgent. Foto: PIXABAY

När operan fångade mitt intresse

SOLLEFTEÅ · Published mar 19, 2020 at 08:15

Inte ofta jag blir lyrisk nu för tiden. Men det hände i lördags.

På Hullstagård i Sollefteå. I tio år har man där visat operaförställningar i direktsändning från Metropolitan i New York, fyra gånger per år.

Matinéföreställning. Hundratusentals människor i stora delar av världen ser föreställningen samtidigt, på samma sätt som i Sollefteå.

Härom veckan fick vi se operan Agrippina. Handlingen i stort: Agrippina jobbade stenhårt på att få sin son Nero att bli Roms nästa kejsare. Och det var en häftig upplevelse.

Operan är den äldsta som nu spelades på The Met, från 17-hundratalet. Det var en föreställning full av intriger, manipulationer, kärleksrelationer och politik. I modern tappning. Händels musik var helt igenom njutbar. Och skådespeleriet! Lysande och fullt av humor. Agrippina sjöngs av Joyce Didonato men även Brenda Rae, Kate Lindsey, Iestyn Davies, Duncan Rock och Matthew Rose gjorde sina roller på ett briljant sätt. Jag har aldrig tidigare hört så många sjunga höga C. Och det på ett återhållsamt, uttrycksfullt sätt. Njutbart.

För att inte tala om dansarna och koreografin. Så spännande att se. Så kreativa och underhållande. Kulisserna har imponerat på mig varje gång. De är så sparsmakade och komplicerat enkla. De är värda att ses bara de. Imponerande.

Jag skulle vilja kalla föreställningen musikteater istället för opera. Om det är ett trendbrott, kommer jag att se Maria Stuart i maj.

Lämplig vårvintersyssla

Snacket Vårvinter är också en tid på året som det är läge att se över fågelholkarna. Tömma holkarna på gamla fågelbon och vissa kan nog också behöva en mindre eller större renovering. I...

Dags för Rafnaträffen

Snacket Så var det åter dags för den årliga Rafnaträffen med årsmöte, vilket alltid sker under vecka 10. Samlingen ägde rum på Forskarcentrum Ramsele.   Det var många glada spelemän som...

När operan fångade mitt intresse

Snacket Inte ofta jag blir lyrisk nu för tiden. Men det hände i lördags. På Hullstagård i Sollefteå. I tio år har man där visat operaförställningar i direktsändning från Metropolitan i...

IVK har slussat ut 206 arbetslösa

Snacket Individuell Växtkraft, IVK, är ett unikt projekt i Örnsköldsvik, ja faktiskt ett av få i hela landet. Projektet har fram till nu ägts av IOGT-NTO-rörelsen i Örnsköldsvik och går...