Lördag 19 september 2020

Nordsverige

Lukas Johansson med sitt band Thomas Sondell, Johan Drejare och Kenneth Nordwall. Foto: KJELL LARSSON

Musikafton i Domsjö kyrka

DOMSJÖ · Published aug 13, 2020 at 10:15

”Gammal är äldst” heter det och givetvis är det så. Lasse Dahlquist skrev ”Gå upp och pröva dina vingar”, vilket kan användas på trumpetaren Lukas Johansson som studerar musik på heltid.

Inför musikaftonen 28 juni i Domsjö kyrka ihop med kvällsgudstjänsten hade Lukas trummat ihop tre erfarna musiker, vilka han ledde med stor pondus i en jazzsession. Kenneth Nordwall trummor, Johan Drejare elbas och Thomas Sondell flygel och sång, ingick i den nybildade jazzkvartetten.

Musikerna gav Lukas Johansson full frihet att utforma spelningen till en jazzkväll av bästa märke. Allt lät så välinövat, men så kan det ju inte ha varit, utan de äldre musikerna visste förstås hur en ”slipsten skulle dras”, då Lukas backades upp på bästa möjliga sätt.

Kvällen inleddes med ”Days of wine and roses” instrumentalt. Med de inlagda trumpetsolona drog det ut drygt 5 minuter innan sista trumpettonen klingade av och en mycket glad Lukas Johansson fick välförtjänta applåder som följdes av ”Mood Indigo”. Här blev det Thomas Sondells tur att ta emot de största applåderna för sina eminenta pianosolon och vackra sång.

Så följde ett kort avbrott för psalmsång och Guds ord, innan det blev dags för kvartetten att spela bossanovan ”Black Orpheus” och därpå ”My Funny Valentine” där Lukas Johansson fick till kvällens jazzigaste nummer, innan det blev ett nytt avbrott med inhopp av prästen Catharina Larsson.

”Gotländsk sommarnatt” gör sig som allra bäst på trumpet med pianoackompanjemang.

Den slog igenom med Ernie Englund på 60-talet, men sedan förra sommaren har det blivit Lukas Johanssons låt. Nya applåder till Lukas, innan han kom med kvällens överraskning ”Summertime”. Lukas gjorde den så fint, så den normalt lite vemodiga låten blommade ut rejält.

Efter tacksägelsen, pålysningar och mer Guds ord, avslutades kvällen med tre klassiker, ”Come Sunday”, ”There will never be another you” och extranumret ”What a wonderful world”, som så starkt förknippas med Louis Armstrong.

En glädjestrålande Lukas Johansson tackade å bandets vägnar att de fått spela i kyrkan. Sedan tackade han publiken för att de kommit. Får publiken bestämma så vill man höra bandet fler gånger, men det är osäkert när det kan bli. Skolbänken först för Lukas, sedan när det blir lov så kan det öppnas nya möjligheter. Låt oss hoppas det.

Någon mer spelning på hemmaplan i sommar för Lukas ser det inte ut att bli, då den ena spelningen efter den andra strukits på grund av rådande omständigheter.

Snacket Luktärten är en väldoftande sommarfavorit i de svenska trädgårdarna som därtill ger ett sprakande färginslag. Lättodlad och odlingsvärd har den gjort sig omtyckt i generation...

Seniorerna tränar med distans i Bollstabruk

Snacket Tisdagsgruppens Seniorer, som styrketränat under många år i Bollstahallens gym, fick som många andra ta en paus i mars då Coronaviruset började breda ut sig. Vanligtvis skulle...

Nu är det gjort höst i Vika

Snacket I Skorped finns en badplats som man ställer i ordning inför sommar och vinter. Efter att skolorna har börjat på höstterminen och kylan kommer så ställer man för vintern. Alla...

Färgsprakande show i Gullänget

Snacket Det blev en färgsprakande säsongavslutning av ”Sommarmusiken” i Gullängets kyrka den 27 augusti med ”Klingande känslor” framförda av sopranerna Gunilla Magnusson och Ania Winek...