Måndag 19 augusti 2019

Nordsverige

Multrå kyrkokör besökte Nykarleby

NYKARLEBY · Published aug 13, 2019 at 09:20

NYKARLEBY. Under flera år fanns det ett körutbyte mellan Sollefteå Manskör och Nykarleby Manskör.

Den kände Sollefteåfotografen och körsångaren Arne Ekman väckte idén till ett körutbyte mellan kyrkokörerna i Multrå och Nykarleby. Båda körerna var positiva till förslaget.

Detta resulterade i att Multrås dåvarande kantor, Erland Melander, våren 1981 ledde den första körresan till Nykarleby.

Samarbetet har fortsatt och uppskattas av både sångare och åhörare, som upplever dessa besök mycket positivt. I år var det Multråkörens tur att besöka Nykarleby 17-19 maj.

Vi fick en härlig resa med fint väder och givande dagar. Vi bjöds på varierat program med god gemenskap. En höjdpunkt var ett besök vid  av Finlands båtvarv, som är världsledande.  Där byggs avancerade fritidsbåtar.

Vi hade tillfälle att tillsamman med Nykarlebys kyrkokör medverka i söndagens högmässa. Vi besökte också diktaren och kulturpersonen Zakarias Topelius hem Kuddnäs.

En återkommande tradition vid dessa besök är att närvara vid minneshögtiden för de stupade i andra världskriget.

Minnestunden hålls på kyrkogården. Där hålls tal, körsång och kransnedläggning vid minnesstenen för de stupade.

Under besöket fick vi god tid för samvaro och njuta av det fina sommarvädret.

Vi hoppas att detta viktiga utbyte får fortsätta. Det finns starka historiska band, långt tillbaka, mellan Sverige och Finland.

Ett nytt besöksmål i Ramsele

Snacket Ramsele Hembygdsförening hade den tredje augusti inbjudit den historieintresserade allmänheten till återinvigning av ”Ovanmokurvan”. Ett fyrtio-tal personer hade hörsammat...