Söndag 20 oktober 2019

Nordsverige

Lever drömmen med hundjobb

VÄSTERGUNDSJÖ · Published aug 29, 2019 at 15:15

Cirka 2 mil från Örnsköldsvik finns efter Björnavägen en skylt med bynamnet Västergundsjö. Avtagsvägen går rakt in i skogen.

Efter en kort sträcka börjar bebyggelse skymtas och vips dyker ett smideskonstverk upp med texten Gårdsbacken.  Vad som bland annat bedrivs på Gårdsbacken kan man ana sig till då tavlan visar tre får och en vallhund.

1917 köpte Signe och ”Petter” Westman torpet Västergundsjö 2:2. Det som skulle bli Gårdsbacken. Sedan 1996 ägs gården i tredje genarationen av makarna Paula W Lundberg och Dan Westman.

Båda har ett brinnande djurintresse och började i liten skala som hobby med får och vallhundar. För 3 år sedan startade de sitt företag Gårdsbackens Hundcenter där man kan lämna hunden över dagen eller under en längre period

– Att driva ett hundpensionat och hunddagis innebär så mycket mer än ett nära arbete med hundar. Fast hundarna självklart alltid kommer i första hand så avsätter vi en del tid till olika möten med människor vilket är fantastiskt trevligt och givande, säger Paula.

– Hit har nu så pass många hundägare hittat så vi kommer snart anställa en på halvtid, säger Danne

– Att hålla på med djur är inget jobb fem dagar i veckan, utan det pågår året runt vardag som helgdag. När andra tar semester tar vi hand om deras hundar, säger makarna då de tittar på varandra kärleksfullt.

Vid mitt besök den 13 augusti tillsammans med STF Ö-vik fick den treåriga bordercollien Box visa sig på styva linan. På kommandon från Dan Westman drev Box en fårflock än hit och än dit. Box fick även i uppgift att skilja fåren åt vilket är användbart i olika sammanhang. Att valla får är inte bara en lek utan mycket tidsbesparande för får- och nötägare vid till exempel förflyttningar.

Blommornas dag hos Arnäs trädgårdsförening

Snacket Den 24 augusti arrangerades ”Blommornas dag”. Det är en aktivitet som funnits med i programmet under nästan alla år sedan föreningen startades. Blommor samlas in från medlemmarnas...

Livaktiga Svedje IF bjuder upp till dans återigen

Snacket I Gideå ligger Svedjestugan som Svedje IFs klubbstuga kallas. Ute på landet är det inte bara att ropa på andra, utan här måste man ta tag i saker själva. Nu har föreningen väckt...

Vacker solnedgång

Snacket Det har bjudits på vackra solnedgångar på senaste tiden.